Het was een prachtige middag, vandaag in het centrum van Roden. De vernieuwde Herestraat werd officieel in gebruik genomen en op De Brink vond de opening van het nieuwe culturele seizoen plaats met de manifestatie Wat ’n Kunst. Voor alle organisaties die iets met kunst en cultuur van doen hebben, was dit een uitgelezen moment om zich aan een breed publiek te laten zien. De teken- en schildergroep was aanwezig, de fotoclub, een poppentheater, wie waren er niet. Op het grote podium opende Ellen ten Damme de show, maar ook andere talenten met Roner roots waren aanwezig om hun kunsten te vertonen. Op een ander podium traden stand up comedians op en ik hoorde zelfs een Franse zanger.

Wat n Kunst foto 1a

Wat n Kunst foto 2a

 Schaken is ook kunst en dus had Schaakclub Roden een kraam. Bovendien was er een tuinschaakspel. De hele middag door was erveel belangstelling. Steeds weer merk je dat veel mensen kunnen schaken en het niet kunnen laten om even te komen te kijken. Dan heeft Schaakclub Roden een aantal gehaaide leden die deze belangstellenden achter het bord weten te krijgen, waar ze niet alleen een potje konden spelen, maar waarin ze ook wijze lessen kregen. En natuurlijk werd hun uitgelegd dat Schaakclub Roden een erg gezellige club is die elke maandag speelt “hier achter ons, in dat schooltje”, en dat ze hartelijk welkom waren om eens te komen kijken en de sfeer te proeven. Er kwamen veel jongeren op af en sommigen van hen konden heel aardig met de stukken overweg. Prachtig: de schaaklessen op scholen werpen hun vruchten af.

 Om het kunstzinnige karakter van het schaakspel te laten zien, hadden we twee schaakproblemen opgezet. De eerste was moeilijk en heeft een aantal clubleden een paar uur bezig gehouden. De tweede was daarna een stuk gemakkelijker.

 Stelling Wat n Kunst 11 (links) - Wit begint en geeft mat in 3 zetten .Wat n Kunst 2

Wit doet het liefste 1.Kf8, maar dan staat zwart pat. Daarom kan hij ook niets met de loper doen. 1. Pf7+, Kg8 levert evenmin iets op dus een andere paardzet, bijvoorbeeld 1.Pf5?  Dat volgt 1...h5. Het was een echte hersenbreker, maar uiteindelijk zag Ale Bakker de oplosing: 1. Lf6!! Zwart heeft alleen gedwongen zetten: 1...gxf6 2. Kf8 f5 3. Pf7 mat.

Stelling 2 (rechts) - Wit begint en geeft mat in 2 zetten.

1. De8+ Kb7 2. Da8+ Kb6 3. Da7 is mat maar een zet teveel. Al vrij vlot zag Arnold Meister hoe het moest: 1. Tb5!! en wat zwart ook doet, hij gaat mat op de volgende zet.