Wie weet wie Abhimanyu Mishra is? Hij doet mee aan het online rapidtoernooi Chessable Masters dat momenteel wordt gehouden en heeft daarin van Mamedyarov gewonnen.
In de schaakwereld is hij al enige tijd een beroemdheid. De in New Jersey geboren Amerikaan werd vorig jaar namelijk de jongste grootmeester aller tijden. Hij was toen 12 jaar, 4 maanden en 25 dagen oud. Misschien haalt u de schouders op bij deze mededeling, net zoals ik heb gedaan, en denkt u alleen: “Nou, dat is wel erg jong. Schaken gaat hopelijk niet de kant van het (dames)turnen op.” De officieuze titel “jongste grootmeester ooit” (eigenlijk een record) is echter een eervol attribuut, kijk maar eens naar het lijstje voorgangers van Abhimanyu:

1958 - Bobby Fischer, 15 jaar, 6 maanden, 1 dag
1991 - Judit Polgar, 15j, 4m, 28d
1994 - Peter Leko, 14j, 4m, 22d
1997 - Ruslan Ponomariov, 14j, 0m, 17d
1997 - Etienne Bacrot, 14j, 2m, 0d
1999 - Bu Xiangzhi, 13j, 10m, 13d
2002 - Sergey Karjakin, 12j, 7m, 0d

Dit zijn niet de minsten: twee wereldkampioenen en twee uitdagers.
Lange tijd dacht men (mensen die dachten er verstand van te hebben) dat het record van Karjakin niet overtroffen zou worden. Na bijna 20 jaar is dat dus toch gebeurd. Abhi en zijn vader Hemant hadden daarvoor een doelgerichte strategie opgezet, die door de corona-beperkingen extra moeilijk was. In plaats van talloze online toernooitjes te spelen, werkte Abhi aan vergroting van zijn inzicht in het spel door intensieve trainingssessies met zijn drie coaches, de Indiase grootmeesters Arun Prasad, Mahesh Panchanathan en Pentala Harikishna. In april 2021 vertrokken vader en zoon naar Boedapest waar ze drie maanden verbleven om in lokale grootmeestertoernooien op de vereiste normen te jagen.
Hoewel de door de Mishra’s gevolgde strategie om de jongste grootmeester ooit te worden, door gevestigde namen in de schaakwereld (onder anderen Nigel Short en Ian Nepomniachtchi) is bekritiseerd, is de naam Abhimanyu Mishra in de geschiedenisboeken van het schaakspel bijgeschreven. Voor Abhi zelf is dat niet voldoende. Zijn volgende doel is om voor zijn 15e verjaardag de grens van 2700 elopunten te passeren en aldus tot de selecte groep supergrootmeesters toe te treden. Dat wordt hard werken, want op 5 februari 2024 verloopt de deadline en zijn huidige rating is 'nog maar' 2535. In het Open toernooi van Reykjavik, dat werd gewonnen door Rameshbabu Praggnanandhaa, eindigde hij, samen met onder andere de Nederlandse kampioen Max Warmerdam, op de gedeelde 2e - 5e plaats en won de prijs voor de beste junior.
We zullen hem in de gaten houden, want wie weet, misschien wordt hij een voorbeeld voor jonge schakers in Roden en omgeving.

Opgave
Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

2205 305-3 Wat is de winnende combinatie voor wit?

 

 

Oplossing van de vorige week2205 2

05-2 Wit geeft mat in drie zetten
1.Dd8+ Kxd8 2.Lg5+ Ke8 3.Td8 mat