Wat vrijwel niemand een paar dagen geleden had verwacht, is gebeurd. Rusland is Oekraïne binnengevallen en heeft de aanval ingezet op Kiev. Waarschijnlijk zijn ze uit op de vervanging van de zittende Oekraïense regering door een Russisch gezind regiem. Waarnemers en deskundigen, die nu bij bosjes op tv verschijnen, vrezen dat na Oekraïne andere landen aan de beurt zijn, zoals Georgië en Moldavië. Poetin heeft gewaarschuwd voor de inzet van “wapens en geweld dat de wereld nog niet eerder heeft gezien”, wat wordt opgevat als een dreigement om kernwapens te gebruiken. De tijd voor discussies over de achtergronden van het conflict is voorbij. De geschiedenis van Oekraïne, de expansie van de Navo, Westerse en Russische economische en geopolitieke belangen, extreem-rechtse, nationalistische en fascistische groepen (Pravy sector) in Oekraïne, de oorlog in de Donetsbekken - het speelt allemaal een belangrijke rol, maar het valt op dit moment in het niet bij de levensgevaarlijke en vernietigende agressie van Rusland. Oorlog is altijd verwerpelijk. Het leidt tot een massaal verlies aan mensenlevens, tot stromen vluchtelingen die huis en haard hebben verloren en tot een toename van de spanning en vijandigheden in de wereld die nog vele jaren kunnen blijven bestaan.
Westerse regeringen en de EU hebben economische en financiële sancties afgekondigd die Rusland hard moeten treffen. Ook de sportwereld laat zich niet onberoerd. De UEFA heeft de finale van de Champions League verplaatst van Sint Petersburg naar Parijs en de Formule 1-race in Sotsji gaat in september niet door. Manchester United heeft zijn sponsorcontract met Aeroflot opgezegd, Schalke deed hetzelfde met Gazprom. De Wereldschaakbond FIDE heeft besloten de Schaakolympiade en het FIDE-congres die in juli en augustus in Moskou op de kalender stonden, niet door te laten gaan. Er wordt gezocht naar een ander land dat het evenement wil organiseren.
De Russische schakers zijn verdeeld. Anatoly Karpov, die Poetin in 2014 al heeft gesteund bij de annexatie van de Krim, heeft deze week als Duma-lid de erkenning van de volksrepublieken Donetsk en Luhansk goedgekeurd. Hij is prompt persoonlijk getroffen door EU-sancties. Garry Kasparov heeft scherp stelling genomen tegen Poetin en heeft West-Europese landen verweten door hun gasimporten uit Rusland deze oorlog financieel mogelijk te hebben gemaakt.
Van de actieve spelers heeft Sergey Karjakin verkondigd dat het Ruslands heilige plicht was de Oekraïense bevolking te beschermen tegen geweld. Karjakin is geboren in de Donetsk-regio. In 2009, op 19-jarige leeftijd, is hij met zijn Russisch gezinde ouders verhuisd van de Krim naar Moskou en is Rus geworden. Dat was beter voor zijn schaakcarrière. Over bedreigingen met etnisch geweld heb ik niets kunnen vinden. In 2014 heeft Karjakin, evenals Karpov, de inname van de Krim verdedigd.
Andere Russische schakers hebben zich gedistantieerd van de inval in Oekraïne. Ian Nepomniachtchi was duidelijk: Dit was de zwartste Black Thursday die de wereld ooit heeft meegemaakt. Andrey Esipenko schreef in een tweet dat hij steeds had gehoopt op een vreedzame oplossing en dat hij de dag dat de oorlog begon als de droevigste uit zijn leven beschouwde.
In juni begint in Madrid het Kandidatentoernooi. Nepomniachtchi en Karjakin hebben zich beiden geplaatst. Esipenko maakt nog een kans op plaatsing. Ik denk niet dat de relaties tussen de deelnemers ernstig verstoord zijn door hun stellingname in de oorlog. Wel ben ik benieuwd of Karjakin door de organisatoren, al dan niet op instigatie van hogerhand, als straf voor zijn steun aan Poetin van deelname wordt uitgesloten.

Opgave
Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

2202 4

02-2202 34 Wit geeft mat in 2 zetten

 

 

Oplossing vorige week
02-3 Met welke elegante combinatie
komt wit een kwaliteit voor?

1.Dxg8 Txg8 2.Pf6+ Ke7
3.Pxg8+ Ke8 4.Pf6+ Ke75.Pxd7