Een van de leuke dingen van online schaken is dat je veel nieuwe namen tegenkomt. Soms zijn dat schuilnamen, soms echte namen en soms zit het er tussenin.
Op de website van de KNSB staat dat Katharina Ricken het NK Internet 2021 voor vrouwen heeft gewonnen. Zij deed aan het toernooi mee onder de naam IkBiedRemiseAan. In de finale verpletterde zij MaaiKee met 5½-½. Niks geen remise. Maaike Keetman zal spijt hebben gehad van haar doorzichtige pseudoniem.
Schaken onder pseudoniem op internet is helemaal in. Ook de topgrootmeesters doen het. De gedachte dat je kunt schaken in een gesloten bubbel waarin je alleen bekend bent onder een schuilnaam, is aantrekkelijk. In zo’n afgesloten stukje werkelijkheid gelden eigen waarden en normen. Je kunt er een deel van je persoonlijkheid ten toon spreiden dat je voor vrienden en kennissen liever verborgen houdt. In die wereld besta jij niet, daar bestaat alleen je alter ego, verborgen achter een pseudoniem. Daar kun je lekker koningsgambiet spelen zonder dat iedereen te weten komt dat jij die opening eigenlijk heel erg fijn vindt en zonder dat het ratingpunten kost als je verliest.
Helaas is de wereld niet zo idyllisch. Vroeg of laat komen alle geheimen op straat te liggen. Dat is misschien de reden dat sommige organisatoren van online schaaktoernooien de echte namen van de deelnemers naast hun schuilnamen publiceren. Voor a_meijster en Kroeski is dat niet erg, van hen weet je toch wel wie het zijn. Schakers van wie het ego groter is dan de schuilnaam zullen de onthulling van hun pseudoniem zelfs toejuichen. Ik bedoel: iedereen weet wie Kingloek is. Of madeliesje en chessyfun blij zijn met deze openbaarheid weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat Beertjeboy007 en Badrand een beetje meer bescherming van hun privacy op prijs hadden gesteld.
Het NK internetschaken 2021 voor vrouwen werd niet in een bubbel gehouden. Ook hier stonden de echte namen naast de schuilnamen. IozefinaW en MaaiKee hebben hieruit blijkbaar de terechte conclusie getrokken dat het onzin was een onherkenbare schuilnaam te gebruiken. Voor IkBiedRemiseAan kan het gunstig zijn dat iedereen nu weet dat zij Katharina Ricken is. Katharina is een Duitse van 17 jaar die speelt bij Purmerend en sinds juli 2021 de Nederlandse schaaknationaliteit heeft. Haar overwinning kan een opstapje naar een mooie schaakcarrière zijn, net zoals vorig jaar het online WK meisjes tot 14 jaar een opstapje is geweest voor Eline Roebers. Het zou weer een prachtig voorbeeld zijn van de manier waarop bonden en clubs internetactiviteiten met succes kunnen combineren met fysieke activiteiten.

PS. Voor wie het weten wil: ik ben rQ, maar op Lichess heet ik RrdK.

Opgave

Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

2112 4

Lekker puzzelen onder de kerstboom
12-4 Zwart aan zet wint, hoe?

 

Oplossing van de vorige keer2112 3

 12-3 Wit is aan zet. Hoe wint hij?
1.c6 Txh6
(1...Th8 is taaier, maar niet zo mooi. Wit wint na 2.Tc5! Varianten komen in de rubriek Partijen Roder Loper in het Hoofdmenu.)
2. c7! (2.Txh6 pat)
2... Tc6 (2...Kb7 3.Txh6)
3.Th6!! Txh6 (3...Kb7 4.Txc6) 4.c8D en wint.