Manuel Bosboom (Zaanstreek, 58 jaar, Internationaal Meester sinds 1990) heeft een biografie gekregen.
Een biografie van Manuel Bosboom?
In 1978 is het boek Willem Jan Muhring - Leven en werken van een internationaal schaakmeester van F.W.J. Henneberke uitgekomen. Door de spraakmakende gemeente werd destijds nogal smalend gedaan over dit boek van maar liefst 376 pagina’s. Muhring (1914-1997, IM sinds 1950) had in 1972 nationale bekendheid verworven als de wat onnozele aangever van Euwe bij de dagelijkse uitleg van de partijen van de WK-match Spassky-Fischer op de televisie. Onterecht, de man had er best verstand van. Maar een biografie, een eerbetoon dat Donner en Ree, zelfs Prins, Van Scheltinga en Cortlever nooit hadden gekregen - was dat nou nodig?
Nu dus de biografie van Manuel Bosboom. Zitten we daar op te wachten? Waar blijft de biografie van Hans Ree, de vierde Nederlandse grootmeester na Euwe, Donner en Timman?
Er kleeft nog een ander smetje aan het boek. De auteurs, Peter Boel en Merijn van Delft, hebben het de titel Chess Buccaneer - The Life and Games of Manuel Bosboom meegegeven. Bosboom heeft de bijnaam ‘De Zaanse Tovenaar.’ Merk de gelijkenis op met de titel van de biografie van ‘de Tovenaar van Riga’, The Life and Games of Mikhail Tal. Wat mij betreft is dit een kleine onbeschaamdheid, maar de direct betrokkenen zullen het wel een goede grap vinden. Misschien heeft het zelfs een diepere betekenis.
Manuel Bosboom is een originele, creatieve speler die briljante partijen op zijn naam heeft staan. Hij behoort tot de sterkste snelschakers van Nederland, maar kan ook positioneel goed uit de voeten. Hij heeft een snelschaakpartij gewonnen van Garry Kasparov en een klassieke partij van Peter Leko. Ik zou Bosboom geen schaakpiraat noemen. Achter zijn onconventionele stijl gaat een diep inzicht in het schaakspel schuil. Dat merkte ik in 2011 in Amsterdam na een partij tegen Roel van Duijn. Natuurlijk was het Van Duijn-gambiet (1.e4 c5 2.a3) op het bord gekomen. Bosboom kwam erbij toen we de partij na afloop analyseerden. De twee hadden vaker over deze opening gefilosofeerd. Achter het zetje 2.a3, waarvan ik dacht dat het “slechts” voorbereiding van b2-b4 was en bedoeld om “de” theorie te omzeilen, bleek een wereld van strategische opvattingen schuil te gaan. Bosboom was die middag terneergeslagen omdat zijn kat net was doodgegaan en zocht en vond een welwillend oor en een troostend woord bij de toenmalige professor in het liefdesverdriet.
Manuel Bosboom houdt van het schaakspel en hij zoekt de plezierige kanten van het leven op. Zo’n leven is een biografie waard. Elk leven is een biografie waard. Ik ga het boek zeker kopen.
Opgave
Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.
11-3 Zwart speelt en wint
Oplossing van de vorige keer
11-2 Wit geeft mat in 3 zetten
1.Dxh7 Kxh7 2.Th5+ Kg8 3.Th8 mat