Er schittert sinds kort een nieuwe ster aan het schaakfirmament. Hij ging als een komeet in de FIDE Chess.com Swiss, het laatste FIDE-toernooi waarin twee plaatsen in het volgende kandidatentoernooi konden worden verdiend. Na enkele ronden stormde hij de groep van 2770-spelers binnen, daarna passeerde hij Anish Giri op de live-ratinglijst en toen hij het toernooi had gewonnen  was hij officieus nummer vijf van de wereld.
Alireza Firouzja, van origine Iraniër, nu Fransman, achttien jaar en WK-kandidaat.

Alireza is al genoemd als de toekomstige en meest gevaarlijke uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen. Dat Carlsen zijn titel eerst nog tegen Ian Nepomniachtchi moet verdedigen, doet er blijkbaar minder toe.
Elke keer als een jonge speler opvallende prestaties levert, zijn er commentatoren die voorspellen dat hij wereldkampioen wordt. Dergelijke voorspellingen komen zelden uit. Dat is logisch, want anders zouden er veel meer wereldkampioenen zijn. De laatste goede voorspelling was in 2004 toen Carlsen als 14 jarige de C-groep van het Corus-toernooi in Wijk aan Zee won. Ik zat in de zaal toen Genna Sosonko zijn bewondering niet onder stoelen of banken stak. De laatste bijna-goede voorspelling was dat Sergey Karjakin wereldkampioen zou worden. Hij verloor de titelmatch op het nippertje. Foute voorspellingen zijn er te over. Ligterink schaamt zich nu nog dat hij in De Volkskrant ooit de Rus Vladimir Fedoseev als toekomstige wereldkampioen heeft getipt. Ook Ilya Nyzhnyk werd een grootse toekomst voorspeld toen hij in 2010 de gedeelde eerste plaats behaalde in het Schaakfestival in Groningen en de destijds jongste grootmeester ooit werd. En wat te denken van de Chinees Wei Yi, de man met de flitsende stijl? Hij heeft de zeer degelijke Ding Liren voor moeten laten gaan. Het meest teleurstellend vind ik dat de Indiër Rameshbabu Praggnanandhaa de hooggespannen verwachtingen niet heeft waargemaakt. Waarom? Hij heeft zo’n intrigerende, onuitsprekelijke naam, waarin heel listig de naam van de vroegere wereldkampioen is verstopt.
Alireza Firouzja is ook een mooie naam. We hebben hem in 2019 in Hoogeveen mogen bewonderen, toen hij een ander jong talent, Jorge Cori, met overmacht versloeg. En hij is nu al veel verder gekomen dan Fedoseev, Nyzhnyk, Wei Yi en Praggnanandhaa samen. De goede ingrediënten zijn aanwezig. Misschien komt de voorspelling dit keer uit.

Opgave

Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

2111 2

 

Iets moeilijker dan de vorige keer2111 1
11-2 Wit geeft mat in 3.

 

Oplossing van de vorige week
11-1 Wit speelt en wint.

1.Df6 mat