Vorige week heb ik nogal geklaagd over de devaluatie van het Nederlands schaakkampioenschap. De top-5 van de Nederlandse ratinglijst is afwezig. Geen Anish Giri, Jorden van Foreest, Erwin l’Ami, Loek van Wely, Benjamin Bok.  Dat is een ernstige zaak en de KNSB heeft de verantwoordelijkheid hierin voor de toekomst verbetering te brengen.

We zijn nu bijna aan het einde van de derde ronde. De vierde ronde is een vierkamp die volgende maand in Rotterdam wordt gespeeld. De oude garde (Ivan Sokolov, Friso Nijboer, Dimitri Reinderman, Willy Hendriks) is inmiddels uitgeschakeld. Roeland Pruijssers, Max Warmerdam en Robin Swinkels hebben zich geplaatst voor de finale; Casper Schoppen en Hing Ting Lai moeten een tie-break spelen. Warmerdam zou een goede kampioen zijn. Hij is een van de sterkste grootmeesters van de generatie der millennials en ik acht de kans groot dat hij ook in de komende jaren een van de topspelers van Nederland zal zijn.

De NOSBO was goed vertegenwoordigd, maar die vreugde heeft slechts kort geduurd. Lucas van Foreest, Sergey Tiviakov en Ivo Maris haakten om de inmiddels bekende redenen af voordat het toernooi was begonnen. Daan Brandenburg, Nick Maatman en Jonas Hilwerda werden in de eerste ronde uitgeschakeld en Sipke Ernst, die in de tweede ronde instroomde, overleefde die ronde niet.
We moeten het als NOSBO-ers hebben van Machteld van Foreest in het vrouwenkampioenschap. Aan het NK-vrouwen doen wel de meeste nationale toppers mee: de gevestigde orde Zoaqin Peng, Tea Lanchava en Anne Haast, de jongere generatie Rosa Ratsma, Maaike Keetman, en Anna-Maja Kazarian, en de jonkies Eline Roebers (online jeugdwereldkampioene tot 14 jaar) en Machteld van Foreest. De titelverdedigster, Iosefina Werle, is afwezig. Machteld heeft een moeilijk toernooi. Aan het begin van de slotronde staat ze laatste met 2 punten uit zes partijen. Tegen Tea Lanchava vergooide ze een winststelling, maar in de zesde ronde veegde ze Maaike Keetman van het bord. Eline steelt de show. Zij won van Peng en Lanchava en bij het ingaan van de laatste ronde gaat zij aan de leiding met evenveel punten als ex-kampioene Anne Haast.

Dat geklaag over de devaluatie van het Nederlands kampioenschap is typisch iets van oude mannen die Euwe, Donner en Timman nog hebben gekend. Kunnen die zure cynici niet eens hun waffel houden? Schaken is geen voetbal. Het is ontzettend leuk om de partijen via de toernooisite te volgen, niet in het minst doordat zij, juist door het relatief lage niveau, voor eenvoudige clubschakers vrij gemakkelijk te begrijpen zijn. En het is nog spannend ook.
Bovendien is dit het Kampioenschap van de Opkomende Talenten. Over tien jaar kunnen we op dit toernooi terugkijken als op het moment waarop enkele sterke spelers definitief zijn doorgebroken.

“2021”, kraait rQ achter zijn rollator, “2021 … dàt was nog eens een kampioenschap!”

Opgave
Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

10-04 Wit 2110 42110 3speelt en wint. Hoe?

 

 

 

Oplossing van de vorige keer

10-03 Hoe geeft wit mat?

1.Dh8+ Kxh8 2.Txf8 Pg8 3.Le5+ Dg7 4.Lxg7 mat

of 1...Kf7 2.Dxh7+ Kf6 3.Txf8 mat.