In het verslag van NOSBO-voorzitter Jan van Os over de algemene ledenvergadering, dat vorige week op de website is verschenen, stond geen woord over de clubcompetitie. Ik schrok. Heeft de competitie geen prioriteit meer? Uit het verslag van Henk van Bemmel aan het begin van onze vijfde speelronde bleek gelukkig dat het onderwerp wel is besproken en dat de NOSBO-competitie gewoon weer wordt opgepakt.
Het gebrek aan prioriteit waarvan ik de NOSBO ten onrechte verdacht, treffen we helaas wel aan bij Schaakclub Roden. Dit seizoen zijn wij niet in staat een team op de been te brengen. Dat is zeer betreurenswaardig en een veeg teken.
Vooropgesteld: iedereen, ieder afzonderlijk lid, is bij voorbaat verontschuldigd als hij of zij niet in de NOSBO wil of kan spelen. Niemand hoeft daarvoor een reden op te geven. Als echter de hele club zich moet afmelden, is er iets ernstigs aan de hand. De oorzaken kunnen legio zijn, maar ongetwijfeld speelt een teruglopende vitaliteit een belangrijke rol.
Het is altijd heel gezellig op de clubavonden. We spelen onze partijtjes serieus, met inzet van al onze geesteskracht. We vinden het niet prettig te verliezen. Maar verliezen hoort erbij en je gaat er niet dood aan. Als je wint voel je je gelukkig. Schaken is gewoon een ontzettend leuk spel om te spelen. Na afloop nog even gezellig napraten met een drankje. De volgende dag gezond weer op.
Onze club komt op leeftijd, wordt oud en stram. De gemiddelde leeftijd van de leden is 68 jaar. Slechts 5 van de 31 seniorleden zijn jonger dan 60. De ledenaanwas stagneert al langere tijd en er komen te weinig 60-minners bij. Als deze trend zich doorzet wordt de club steeds kleiner totdat hij niet meer levensvatbaar is. De kritische grens schijnt bij 12 of 13 leden te liggen.
De KNSB heeft nog geen 15.000 leden. Dat is zo’n 10.000 minder dan tien jaar geleden. Dan kun je wel zeggen dat de jeugd sterker schaakt dan ooit en dat we nog nooit zoveel jonge grootmeesters hebben gehad, maar de conclusie is onontkoombaar: Het schaken in Nederland leidt een kwijnend bestaan.
Er zijn mensen die de hoop hebben opgegeven. Gelukkig hebben we de clubcompetitie nog.

 

Opgave
Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

10-2 W2110 2it geeft mat in 3 zetten. 

2110 1

 

 

 

Oplossing opgave 10-1

Hoe wint wit groot materiaal?

Wit wint een volle toren door
1.Td1 Dxc4 (of 1...Df7 2.Txd8†) 2.Txd8† Kg7 3.bxc4