In de eerste ronde van de KNSB-competitie hebben Lucas van Foreest en Anish Giri tegen elkaar remise gespeeld. Het gebeurde aan het eerste bord in de wedstrijd in de Meesterklasse tussen En Passant uit Bunschoten en Amevo Apeldoorn. Dat was een opsteker voor Lucas, want hij is bezig met een zwaar programma.
Op dit moment speelt hij in een open jeugdtoernooi in Plovdiv, het Round Table Open. Lucas is geen favoriet voor de eindzege; hij heeft het zwaar. Zoals de laatste jaren gebruikelijk, is er een heel regiment Indiërs neergestreken, waaronder het supertalent Pragnanandhaa. De Rus Alexey Sarana heeft de hoogste rating van het gezelschap (2635). Hij gaat na 7 ronden aan kop; Lucas staat ex aequo op de 9e -17e plaats met 4½ punt.
Vanaf 17 oktober is Lucas titelverdediger in het Nederlands Kampioenschap. Zijn kansen op titelprolongatie zijn niet slecht, want veel topspelers zijn afwezig. Tot de deelnemers behoort Jonas Hilwerda. Nadat hij Nederlands jeugdkampioen is geworden, heeft hij aan het zevende bord van de Groninger Combinatie zijn debuut in de Meesterklasse gemaakt. Jonas won, maar de wedstrijd ging voor GC verloren; ook onze kersverse dorpsgenoot Jasper Geurink moest het onderspit delven. Aan bord negen speelde Machteld van Foreest keurig remise. Machteld heeft niet de stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, die iedereen enkele jaren geleden voorspelde, maar langzaam maar zeker rukt zij op naar de damestop. Zij kan zich straks bewijzen in het Nederlands dameskampioenschap.
Er waren nog meer Van Foreesten actief. Jorden werd deze week winnaar van een sterk bezet toernooi in Zweden. Door zijn ratingwinst behoort hij weer tot de selecte groep grootmeesters met een rating van 2700 en meer. En dan zag ik op de clubavond van Groninger Combinatie nog de partij van Machteld tegen haar tweelingbroer Nanne van Foreest. Nanne won.

Opgave
Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

2110 1Opgave 10-1 - Hoe wint wit groot materiaal?