Met nog één wedstrijd te spelen tegen Assen-2 staat ons tweede team met 11 matchpunten twee punten voor op Sissa-4.  Afgelopen vrijdagavond 19 april werd Leek-2 met 3-1 verslagen. Gijs Hager, Ale Bakker en Arnold Meijster wonnen hun partijen.

Nu moeten ze tegen het viertal van Assen 2 minimaal gelijk spelen om kampioen te worden. Aangezien op papier ons tweede team het sterkste is in hun poule met Middelstum, Groninger combinatie-5 en 6, Sissa 4, Westerwolde en Leek-2, is de kans groot dat we kampioen worden.

Hoe anders vergaat het ons eerste team.

Het eerste achttal speelt in een sterke groep. De meeste tegenstanders hebben een hogere Elo-rating (gemiddeld 100 punten). Maandagavond 22 april schaakten we tegen Groninger Combinatie-4, een gelijkwaardige tegenstander met een gemiddelde elo-rating van 1787.

Aan bord 1 speelde Ruurd met zwart een goede opening (Siciliaans). Helaas waren zijn 14e en vooral de 15e zet zwak en zijn tegenstander Sandro Sweet profiteerde daar optimaal van.

Aan bord 2 verloor Raoul al vroeg een centrum pion en won zijn tegenstander Mathijs Huiskes met een vrijpion.

Aan bord 3 had Bernard (rating 1766) na een geweigerd damegambiet al snel een betere stelling tegen Frits Wijbenga (rating 1926). Bernard wist dit voordeel uit te bouwen en deed zich met remise te kort. Overigens een knappe prestatie gezien het grote verschil in rating (160 punten).

Aan bord 4 raakte Ale al snel in een hopeloze situatie. In korte tijd had zijn tegenstander Daniël Gerard de Jong na materiaal winst, de partij gewonnen. Het zelfde lot was Theo Wolthekker en Jeppe Teensma beschoren. Laatst genoemde ging in een eindspel lelijk in de fout.

Johan Zwanepol vocht als laatste voor een overwinning maar moest tegen Wim Krijnen zich tevreden stellen met remise. Maar dan bord 8. Daar won Henk van Bemmel in een Italiaanse partij met overmacht van Edwin Schreuder.

Eindstand 2-6.

In de interne competitie blijft het spannend. Gijs won met wit van Tom en zit Ruurd nu dicht op de hielen. De volgende ronde moeten ze tegen elkaar! Dat kan wel eens de beslissing zijn voor het kampioenschap.

Graag laat ik uit de partij Arnold Meijster tegen Menno Keizer de stand na de 12e zet van zwart (Dd8) zien. Hoe kan wit de dame van zwart winnen of na materiaal winst, beslissend voordeel krijgen? (Wit is dus aan zet).

Stand:   wit:  Ke1, De2, Ta1, Th1, Le3, Lf1, Pf3, Pd5  pi.: a2,b2,c2,d3,f2,g5 en h3.   Zwart: Ke8, Dd8, Ta8, Th8, Lf8, Lg6, Pc6, Pd7 pi.: a7,b7,c7,d6,f7,g7 en h7.