Maandag bezocht de Leekster schaakjeugd de jeugdige Rodenaren weer eens in het Trefpunt. Zo’n vier keer per seizoen vindt deze schaakvriendenstrijd tussen de schaakclubs plaats. Onder leiding van jeugdleider Jan-Arie Stokhorst werden er onderling meerdere schaakpartijen tussen de veertien aanwezigen jeugdschakers gespeeld. Het samenzijn is niet al te competitief gericht, speels van opzet, de overige accenten liggen op sportiviteit, leerzaamheid en gezelligheid.

Bij de oudere schakers deed de oudere jeugd duidelijk van zich spreken. Tobias Stienstra, voor het eerst actief in de seniorencompetitie, won al snel zijn partij tegen Piet van Dam. Lars van der Baan deed daar niet voor onder door Jannie Russchen met een verlies naar huis te sturen. Jente Bolhuis kwam tegen Henk Hamelink een knappe puntendeling overeen. Voor de nabije toekomst belooft dat nog wat. We zijn gewaarschuwd.

Arnold Meijster trof Ale Bakker achter de witte stukken. In betere stelling blunderde Arnold een volle toren weg. Arend van der Burgh dacht zijn verdediging te kunnen versterken door de zwarte dame direct aan te vallen, maar zag in zijn partij tegen Henk van Bemmel een mat in één door een gepende pion volkomen over het hoofd. Een miniatuur, doordat er binnen vijfentwintig zetten mat werd gezet. Ook bij Theo Wolthekker liep het niet volgens planning. Theo dacht een toren met rente te kunnen offeren (typisch het spel van tacticus Theo), Lieuwe Boskma wist een lek in zijn combinatie te creëren, waarmee de winst ook binnen was. De langste partijen waren waar te nemen aan de topborden. Tom Visser wist Bernard Bos te overmeesteren na een zwakke torenzet in het midden-/eindspel en in de partij Raoul Suurmeijer tegen Pieter Doller bleef het lang heel spannend met vele “Kiebitzers” aan de zijlijn. Raoul had al een toren geofferd om aanval te krijgen, maar het mocht voor hem niet baten. Pieter meldde mij dat hij heel nauwkeurig moest verdedigen om de aanval van de witspeler te weerstaan. De zelfpenning Tg6 was een fraai verdedigende zet, vergelijkbaar met de zelfpenning die de huidige wereldkampioen Ding Liren in de beslissende wereldkampioenmatch speelde tegen zijn opponent met de onuitsprekelijke naam Ian Nepomniachtchi. Met nog twee ronden te gaan kan het voor de kandidaat clubkampioen Roden bijna niet meer mis gaan.