Zoals al eerder is gemeld was het Basisscholenkampioenschap van de gemeente Noordenveld dat zaterdag 11 maart jl. plaatsvond weer een groot succes. De drie speelzalen in basisschool De Poolster in Nieuw Roden waren met ongeveer 75 jonge schakers gevuld. Met veel ouders, grootouders en andere belangstellenden werd dit een sportief en gezellig samenzijn. Het enthousiasme van de jeugd bleek ook uit het feit dat de wekelijkse jeugdlessen op maandag, onder leiding van Jan-Arie Stokhorst en Jan-Willem van der Kouwe, extra goed met zeven nieuwe gezichten werden bezocht. Het schaken in onze gemeente leeft, ook onder de jeugd.

Maandag trad ons eerste achttal voor de NOSBO aan tegen het veel sterkere team van Groninger Combinatie II. De Roder tegenstanders zijn al het hele seizoen een maatje te groot. Eindigden de laatste twee confrontaties al met een acht nul verlies voor de Rodenaren, deze keer werd de schade beperkt en werd de eindstand 1½ - 6½. Die uitslag geeft nog een iets vertekend beeld. Doordat de Groningers met een schaker minder aantraden kregen we het eerste volle punt cadeau. Ward Romeinders wist er als enige Rodenaar een degelijke remise uit te slepen. De laatste kans voor een beter wedstrijdresultaat staat gepland begin volgende maand. Roden-1 sluit deze competitie dan af tegen Groninger Combinatie III, op papier wederom de sterkere tegenstander.

Gelijktijdig met de NOSBO-wedstrijd werden er voor de interne competitie nog negen partijen gespeeld, die allen in winst/verlies eindigden. In de achtervolging op de koplopers moest en wist Lieuwe Boskma zijn partij tegen Menno Keizer te winnen, Raoul Suurmeijer behaalde hetzelfde resultaat tegen subtopper Ale Bakker door een torenpionnenspel met één pluspion netjes in winst om te zetten.