Op de laatste avond voor het paasreces werd de tweede en beslissende ronde van het rapidkampioenschap van Schaakclub Roden gehouden. Jan van Spijker is de nieuwe kampioen.
Rapidschaken is een vorm van snelschaken. Bij het “echte” snelschaken krijgen de spelers elk 5 minuten bedenktijd. Wie het eerst die 5 minuten heeft opgemaakt, verliest de partij, tenzij reeds een beslissing door mat, opgeven of remise is gevallen. Dit snelschaken wordt in de volksmond “vluggeren” genoemd. Aan de rapid- en snelschaakkampioenschappen van Schaakclub Roden mogen ook spelers van Schaakclub Leek meedoen. Daardoor kon dit seizoen Kees Praagman van Schaakclub Leek snelschaakkampioen van Schaakclub Roden worden. De beste Rodenaar was Lieuwe Boskma.
Radpidschaken gaat minder snel dan vluggeren. De spelers krijgen 20 minuten bedenktijd. Dat de titel werd veroverd door Jan van Spijker was verrassing. Tijdens de corona-pauze heeft hij op internet veel geschaakt met versneld tempo en die ervaring betaalde zich nu uit. Ook de tweede plaats van Jan Duisterwinkel was een prestatie die door weinigen was voorspeld. Lieuwe Boskma moest achter deze spelers uit de B-groep genoegen nemen met de derde plaats. De strijd verliep zeer geanimeerd. Van Spijker maakte de minste fouten en kon zich in de laatste ronde een nederlaag veroorloven tegen Gert Jan Ris van Schaakclub Leek, die vierde werd. Andere kanonnen uit de A-groep waren minder goed op dreef. Tom Visser en Johan Zwanepol eindigden op de vijfde en zesde plaats.
Op maandag 18 april wordt niet gespeeld. Daarna staan de laatste rondes van de “gewone” competitie op de agenda.