In de vijfde ronde werden er weer interessante partijen gespeeld. Zo wilde Ruurd Kunnen Tom Visser verrassen met een nieuwe openingsvariant. Is dat nu wel zo verstandig tegen iemand die in bloedvorm is? Het antwoord laat zich raden. Tom wist al snel de variant te weerleggen en toen Ruurd ook nog een remisemogelijkheid miste, kon Tom tevreden met zijn derde winst op rij en een tweede plaats in het klassement, huiswaarts keren.

En Jan van Spijker dan? Nu, die kreeg een overwegende stelling met de witte stukken tegen Henk van Bemmel. Dit leverde Jan in het eindspel een pion meer op. Zijn koning stond echter te ver weg van zijn opgerukte pionnen om winst te kunnen forceren. Henk was vanzelfsprekend het meest gelukkig met de remise. Maar Jan, nota bene een B-speler, blijft de ranglijst aanvoeren en van Henk zien we op een goede vierde plaats staan.

Met zijn derde plaats na 5 ronden is Jan Pezij de grote verrassing tot nu toe. Als C-speler met zwart winnen van Ale Bakker, een A-speler, is een knappe prestatie. Het leverde Jan zijn derde overwinning in 4 partijen op.

 Aan de bliksemstart van Kees Duisterwinkel lijkt een einde te zijn gekomen. Al snel kreeg zijn tegenstander Johan Zwanepol een groot positioneel overwicht dat hij bekwaam afrondde. “Kan ik eindelijk weer tegen de minder sterken spelen” verzuchtte Kees tegen zijn broer Jan die nu twee plaatsen boven hem staat na een vlotte overwinning op Jan Arie Stokhorst.

 Als fervent paardenliefhebster bestormde Jannie Russchen met haar cavalerie de zwarte veste van Frans van Doorn. Een paar slordige zetten brachten haar materieel in het nadeel en toen de paarden onder druk moesten werden geruild bleef ze achter met een verdediging van los zand. Helaas werd haar aanval weer niet beloond maar de partij was vanwege de spanning al een beloning op zich.

Lieuwe Boskma boekte tegen Bob van Maanen zijn tweede zegen waarbij vermeld dient te worden dat van Maanen lang goed tegenspel bood maar het moest afleggen tegen de routine en de positionele kennis van Boskma. Zal zijn dertiende plaats in de rangschikking hem nog meer geluk brengen? We gaan het zien.

 Tegen een degelijk spelende Menno Keizer overspeelde Theo Wolthekker zijn hand. Aanvallen prima maar kijk ook naar kansen van je tegenstander en die waren er genoeg. Menno had er niet veel nodig om de partij te winnen en op te klimmen naar de zevende plaats als tweede beste B- speler.

Dick Dalmolen wist de openingskennis van Arnold Meijster te weerstaan en sleepte er een nette remise uit na zich goed te hebben verdedigd.

Cees Hageman heeft tot nu toe sterke tegenstanders moeten bestrijden zo ook deze keer. Teije Smedinga was hem na een moeilijke positionele partij uiteindelijk de baas.

Met de witte stukken toverde Jan Willem van der Kouwe, Arnout Wegerif een stelling vol tactische wendingen voor. Dat Jan Willem aan het eind van de avond in een betere zo niet gewonnen stelling remise overeen kwam met Arnout getuigt van een onbaatzuchtige instelling. De schoonheid won van het gewin.

Met zwart wist Jan Duisterwinkel tegen Jan-Arie Stokhorst al snel de winst te grijpen om zo het minder sterke spel van de week daarvoor snel te vergeten.

De competitie loopt weer als vanouds, wat een plezier!