Schaken verbroedert

Twee partijen trokken in de 8e ronde van de interne competitie veel aandacht, namelijk die van Lieuwe Boskma tegen Henk van Bemmel en die tussen de broers Kees en Jan Duisterwinkel.

Henk kreeg in de opening enkele goede kansen op een betere stelling maar koos niet voor de beste zetten. Zoiets kun je tegen Lieuwe niet ongestraft doen. Hij wist gaandeweg een stellingvoordeel te creëren en toen Henk nog enkele steken liet vallen besliste Lieuwe met een paar tactische wendingen de partij. Hij is nu de koploper Tom Visser, die zelf niet speelde, dicht genaderd.

De gebroeders Duisterwinkel speelden een zeer onderhoudende en spannende partij. Kees die dit seizoen een goede start heeft gemaakt zette met de witte stukken de zwarte stelling van zijn broer Jan flink onder druk. Helaas voor hem gebruikte hij zoveel bedenktijd dat de onzekerheid toesloeg. Jan maakte hier gretig gebruik van, nam de aanval over en won de partij.

Jeppe Teensma kon het met de witte stukken niet bolwerken tegen een solide spelende Ward Romeijnders. Deze voerde de partij na pionwinst en stellingvoordeel weer zeer overtuigend naar winst.

Arnold Meijster bleef zonder zelf te spelen de beste B-speler omdat Ale Bakker tegen Jan van Spijker na lange strijd niet verder kwam dan remise. Jan Pezij is nog steeds de best geplaatste C-speler ondanks zijn verlies tegen Johan Zwanepol. Laatstgenoemde moest wel heel hard werken om Jan het punt afhandig te maken.

Arend van der Burgh kende een ongelukkige schaakavond. Al snel beging hij enkele blundertjes tegen Frits Bosman die hem materiaal kostte en bij een tweede gesmoorde kreet van afschuw wist ik dat de partij voor Arend verloren ging.

Cees Hageman speelde een zeer wisselvalige partij tegen Frans van Doorn. Cees kwam veel beter uit de opening, wist tot in het late middenspel voordeel te behouden om zich vervolgens te verslikken in een tactische wending. Dit kostte hem een kwaliteit en 2 pionnen. Toen Frans door een Hageman's vorkje een toren verspeelde mocht hij alsnog zijn handen dichtknijpen met een remise.

Arnout Wegerif moest zich tegen de opdringerige stukken van Theo Wolthekker zien te verweren het geen hem na lange strijd niet lukte.

DirkJan Korenhof verspeelde met wit op een wat knullige manier een stuk tegen Peter Slaman die dit presentje bekwaam wist te verzilveren.

Bob van Maanen won al snel van Jannie Russchen die niet profiteerde van open lijnen en tenslotte wist Jan Willem van der Kouwe met wit Derk Holman te verschalken.