Vorige week leek het erop dat Ger Battjes het kampioenschap niet meer kon ontgaan. Maar schijn bedriegt. In de voorlaatste ronde speelde Ger remise tegen Jan van Spijker en doordat Ward Romeijnders van Lieuwe Boskma won, zal hun onderlinge partij in de slotronde op 4 juni beslissen over wie er clubkampioen wordt.
Jan haalde tegen Ger het aloude Koningsgambiet van stal. Deze romantische opening beleefde zijn hoogtijdagen in de tijd van het koffiehuisschaak, maar is in het huidige rationalisme op de achtergrond geraakt. Ger bereikte echter niets en remise was een terechte uitslag. Op het belendende bord probeerden de nummers twee en drie te profiteren van de halve misstap van Ger. Ward bestreed Lieuwe’s openingsopzet met het Wolgagambiet dat niet zozeer romantisch is, maar gebaseerd op moderne principes. In een gecompliceerde stelling verloor Lieuwe een stuk en gaf gedesillusioneerd op.
In de B-groep stelde Theo Wolthekker door winst op Arnold Meijster de eerste plaats veilig. Arnold degradeert hierdoor naar de B-groep. Arend van der Burgh veroverde door een slimme afruilcombinatie een stuk en de partij van Jan Duisterwinkel. Door dit resultaat promoveert hij naar de B-groep. Door te verliezen van Ale Bakker degradeert Cees Hageman naar groep C.
Op 4 juni worden de beslissingswedstrijden gespeeld voor de resterende promotie- en degradatieplaatsen. Jan van Spijker speelt om een plaats in de A-groep tegen Menno Keizer, die bij verlies degradeert naar groep B. Henk Kouwenberg mag het op 4 juni opnemen tegen Jan Duisterwinkel om de tweede promotieplaats naar de B-groep. Jan moet vechten om degradatie naar te C-groep te ontlopen.
Ook op de borden waar minder op het spel stond, werden spannende partijen gespeeld. Dirkjan Korenhof versloeg Kees Duisterwinkel. Dirkjan speelt nu een paar maanden op onze vereniging en lijkt iedere ronde beter te worden. Arnout Wegerif is dit seizoen ook in goeden doen. In deze ronde won hij van Derk Holman. Olaus Diebrink liet zien dat zijn speelsterkte weinig te lijden heeft onder zijn veelvuldige afwezigheid. Bob van Maanen werd daar het slachtoffer van. Hogerop in de ranglijst nam Ruurd Kunnen de vierde plaats over van Tom Visser in een rechtstreekse confrontatie. Dick Dalmolen versterkte zijn zesde plaats ten koste van Johan Zwanepol. Jeppe Teensma bevestigde zijn goede vorm met een zege op Henk van Bemmel.