Je hebt soms van die avonden … Twee partijen in de 21e ronde bij Schaakclub Roden waren binnen 15 zetten beslist en dat kwam door de verliezers. Lieuwe Boskma en Ruurd Kunnen hadden hun dag niet. Zij zagen eenvoudige dreigingen over het hoofd en wierpen hun tegenstanders als het ware de punten in de schoot. Henk van Bemmel en Menno Keizer accepteerden de cadeautjes met genoegen. Zijn hebben goed gebruik gemaakt van de kansen die zij kregen; dat is ook een kwaliteit.
Het hoogtepunt van de avond was de partij tussen Dick Dalmolen en Tom Visser. Het werd een lange partij waarin Tom een paar onnauwkeurigheden beging en uiteindelijk verzeild raakte in een eindspel waarin hij een slechte en Dick een goede loper had. Dat is nog niet gemakkelijk te winnen, maar Dick maakte geen fout en schreef de partij op zijn naam. Spannend was ook de strijd tussen Arend van der Burgh en Ger Battjes. Arend gaf uitstekend partij en leek lange tijd remise binnen handbereik te hebben. Ger had echter een minimaal eindspelvoordeeltje en wat hem vorige week niet lukte, lukte nu wel. Hij slaagde er in het plusje in winst om te zetten. Johan Zwanepol versloeg Jan Duisterwinkel in een leerzame partij. Johan had druk op de stelling van Jan en dat werd erger toen Jan verzuimde stukken te ruilen. Er ontstonden steeds meer dreigingen en tenslotte verloor Jan een stuk en de partij.
Door deze uitslagen is Ger uitgelopen op Lieuwe en Tom die vrijwel gelijk op de derde en vierde plaats staan, en is hij Ward Romeijnders tot op enkele punten genaderd. Ward speelde niet en zal ook de komende weken afwezig zijn. Waarschijnlijk passeert Ger hem in een van de volgende ronden. Dick en Henk zijn opgeklommen naar de plaatsen vijf en zes, ten koste van Ruurd. Jeppe Teensma is iets uitgelopen in groep B. Zelf was hij oneven, maar Theo Wolthekker en Jan van Spijker waren afwezig. In de C-groep blijft Arend, ondanks zijn verlies tegen Ger, de klassementsaanvoerder.

Niet alleen aan de top werd felle strijd geleverd. Arnout Wegerif kreeg het op strategisch vlak zwaar te verduren tegen Cees Hageman die zijn stukken in eendrachtige samenwerking op de witte koningsvleugel van Arnout liet oprukken. Arnout bezweek tenslotte onder deze druk. Bob van Maanen profiteerde van onzorgvuldig verdedigen van de met zwart spelende Ab Colly. Jan Pezij moest vol aan de bak tegen Jannie Russchen. Halfverwege de partij stonden alle stukken nog op het bord en als objectief waarnemer kon ik niet beoordelen wie er nu echt beter stond. Uiteindelijk bleek dat Jan te zijn die met de witte stukken een doorslaande aanval wist te construeren. Arjen van der Zee bood goed partij aan Kees Duisterwinkel die vertrouwend op zijn ervaring toch nog overtuigend won. Frans van Doorn wist met de zwarte stukken tegen Derk Holman een nette Siciliaanse opening op het bord te krijgen, won twee pionnen en uiteindelijk gaf zijn vrij pion op de b-lijn de doorslag.