Met zijn allen de boer op.

“Voor u ligt een uitgebalanceerde melange van hout, grafiet, lijm en gum gepresenteerd door de firma “Wood” waarmee u zo dadelijk uw zetten zult noteren”. Met deze poëtische reclame zin heette de heer Douwe Boersma de 64 enthousiaste deelnemers aan het 32e “Boertjes Wood Schaaktoernooi” van harte welkom. Hij gaf vervolgens het woord aan de burgemeester van de gemeente Hardenberg, de heer Peter Snijders, die verslag deed van een zware strijd binnen het college van B&W wie vanochtend de openingszet mocht doen. Nu hij de gelukkige was had hij, gezien zijn voorliefde voor Italië, besloten voor de Italiaanse opening te kiezen. Met e2-e4 zette hij de spelers aan bord 1 op het juiste pad.

Schaakclub Roden was dit jaar niet met twee, maar met liefst vier deelnemers aanwezig en wel: Menno Keizer die mij liet kennismaken met dit uiterst sfeervolle toernooi, Jan Duisterwinkel, Arend van der Burgh en Frans van Doorn. We speelden in poules van vier met een aantrekkelijk speeltempo van 1 uur per persoon per partij en… we deden het lang niet onverdienstelijk.

In groep 4 werd Menno na een vlotte winst in de eerste partij nummer 1.

In groep 7 deed Jan Duisterwinkel van zich spreken door een solide partijenreeks af te sluiten met een tweede plaats.

In groep 10 streek Arend de eerste plaats op na een zware derde partij die hij, met een pion minder, remise wist te houden. Tenslotte veroverde Frans van Doorn na een zeer spannende derde ronde ook een tweede plaats in groep 11 met 2 punten uit drie partijen, evenveel als twee van zijn groepsgenoten.

Maar voor Frans kon het toernooi niet meer stuk, wat was het geval? Bij de prijsuitreiking bleek de winnaar van het 32e Boertjes Wood Schaaktoernooi Maurice van Mourik te zijn een rasechte Hagenees. 

Met zijn vieren weer terug naar Roden natuurlijk in opperbeste stemming na zo'n gezellig toernooi en goede resultaten. En o ja laat ik het niet vergeten, we hielden ook een prijs over aan onze deelname; een strijdvaardige Noorman op een houten sokkel.