In ronde 17 van onze interne competitie hebben de koplopers Ward Romeijnders en Ger Battjes hun positie met enige moeite gehandhaafd. Ward versloeg Ruurd Kunnen en Ger haalde het volle punt binnen tegen Theo Wolthekker. Ruurd was met een klein voordeeltje uit de opening gekomen toen de mogelijkheid zich voordeed om met een leuke combinatie een pion te winnen. Er was een alternatief, een ontwikkelingszet waarmee hij de druk kon opvoeren en op den duur waarschijnlijk ook een pion zou winnen. Ruurd kon de verleiding van de mooie combinatie niet weerstaan, maar het was te mooi om waar te zijn. Ward leek even verrast, dacht een poosje na en vond een weerlegging. Daarna kwam Ruurd er niet meer aan te pas, ook al omdat hij, ontgoocheld, het eindspel niet op zijn best speelde. Toen Ward het punt binnen had, moest Ger ook winnen om op de ranglijst geen achterstand op te lopen. Hij ontplooide een sterke aanvalsdrift waar Theo zich de hele avond tegen moest verdedigen. Hij kwam twee pionnen achter te staan, moest ook nog met een paard opboksen tegen een loper, maar gaf niet op. Terecht, want Ger had de zogenaamde verkeerde loper en objectief gezien was het remise. Theo hoefde alleen maar op het juiste moment zijn paard tegen de niet-randpion te offeren. Maar in de tijdnoodfase deed hij het verkeerd en ging alsnog ten onder.
Ward en Ger werden aan begin van de ronde op korte afstand gevolgd door Tom Visser en Lieuwe Boskma. Die moesten nu tegen elkaar. Het werd een thematische partij die door Lieuwe werd gewonnen. Henk van Bemmel is opgeklommen naar de zesde plaats achter Ruurd door een overwinning op Johan Zwanepol. Johan klaagde dat hij had geblunderd. Dat zal zo zijn, maar de oorzaak van die blunder lag in het goede spel van Henk.
Doordat Theo van Ger verloor, kon Jan van Spijker de leiding bij de B-spelers terugpakken. Tegen Menno Keizer wist hij een gesloten stand voordelig open te breken en een beslissend initiatief te ontwikkelen. Arend van der Burgh behaalde tegen Dick Dalmolen een zeer verdienstelijke remise en blijft ruim voor op de overige C-spelers.
In de NOSBO-competitie gaat Roden 1 aan de leiding in de eerste klasse B. In de 4e ronde verloor koploper Lewenborg 2 van Van der Linde. Roden, dat al had gewonnen van Staunton, staat nu een punt voor. Roden 2 blijft onderaan staan in 1A. Het is spannend, omdat ook mededegradatiekandidaten Assen 2 en ESG 2 hebben verloren.