Het eerste team heeft in feestelijke stijl dit jaar afgesloten. In de derde ronde van de Nosbo competitie werd maar liefst met 8-0 gewonnen van het vijfde team van Sissa. We moeten ver in de geschiedenis terug gaan voor zo'n eclatante overwinning!

Nu moet gezegd worden dat er aan bord 2 wel een cadeautje werd uitgedeeld. Wouter Manenschijn trapte in een vrij eenvoudig openingsvalletje dat Ger Battjes voor hem had op gezet. Na een loperoffer van Ger op f7 verloor Wouter pardoes zijn dame en de partij. Na een half uur spelen was het eerste punt al binnen. Op de andere borden werd flink strijd geleverd. Na ongeveer anderhalf uur spelen wist Tom Visser aan bord 3 een te opportunistisch spelende Anne van der Veen te verslaan door twee onvoldoende gedekte pionnen te winnen.

Lieuwe Boskma veroverde met de witte stukken al in de opening twee pionnen. Zijn tegenstander Simon Visscher werd vervolgens positioneel overspeeld.

Aan bord 7 kwam Dick Dalmolen tegen Famke Ferwerda al snel in de problemen. Hij wist deze bekwaam op te lossen en toen Famke een steek liet vallen was het vierde punt binnen.

Ward Romeinders kreeg met zwart een moeilijke strategische stelling waarin het aankwam op het goed doorrekenen van de mogelijkheden. Daar is Ward erg sterk in zoals ook nu weer bleek. Hij had de stellingsmogelijkheden beter berekend dan zijn tegenstander, Johan Visser, en won verdiend.

Aan bord 5 waar Johan Zwanepol het opnam tegen Flip van 't Riet ging laatstgenoemde met een pion meer het eindspel in. Johan toverde één van de beste eindspelen uit zijn carrière uit de hoge hoed. Hij maakte optimaal gebruik van de betere positie van zijn koning en won!

Menno Keizer wist na een pionoffer in het middenspel zijn tegenstander Roland Kroezen volledig vast te zetten en met enkele krachtige zetten op de knieën te krijgen.

Om half twaalf werd aan bord 8 het achtste binnen gehaald punt door Henk van Bemmel. Na een gelijk opgaande strijd blunderde, in een wat betere stelling, Dionne Wigboldus een stuk weg en gaf op. Door deze uitslag doet Schaakclub Roden nog volop mee voor de strijd om de eerste plaats. Daar staat nu het ongeslagen Lewenborg 2 met zes matchpunten en een gelijk aantal bordpunten.

Als ad-hoc “wedstrijdleider” komt mij de eer toe om op het hoogtepunt van mijn “carrière” een ander de kans te bieden tot een dergelijke euforische ervaring. 8-0; Wie had dat ooit verwacht!

In de interne competitie deden Jan van Spijker en Theo Wolthekker goede zaken door overwinningen tegen Jan Duisterwinkel respectievelijk Jeppe Teensma. Jan van Spijker kreeg in een op het oog gelijke stand de mogelijkheid om met een prachtige combinatie de zwarte koning mat te zetten. Terecht was hij zeer tevreden dat hij deze mogelijkheid had gezien.

Theo blies in een partij vol tactische mogelijkheden uiteindelijk de stelling van Jeppe op toen Jeppe niet de beste verdedigende zetten deed. Jan van Spijker is na de dertiende ronde, met zijn zesde plaats de best geplaatste B speler op de voet gevolgd door Theo.

Derk Holman nam genoegen met een remise tegen Henk Kouwenberg. Uit de analyse bleek echter dat Derk met een paard tegen drie pionnen de partij had kunnen winnen met enkele aftrekschaakjes die hem twee pionnen zouden opleveren.

Arnold Meijster had nog wat recht te zetten na zijn ongelukkige verliespartijen dit seizoen. Helaas trof Kees Duisterwinkel het lot om tegen een gedreven Arnold te moeten spelen. Al in de opening kwam Arnold beter te staan en buitte dat voordeel goed uit.

Ab Colly overspeelde Arnout Wegerif vanuit de opening. Arnout kon zijn goede seizoenstart helaas niet continueren en verloor kansloos van Ab.

Na een lange strijd kon Jannie het niet bolwerken tegen Bob die al snel een kwaliteit voor kwam.

Jannie bleef vechten voor haar kansen maar uiteindelijk ging Bob er met de verdiende zege vandoor.

De partij tussen Jan Perzij en Leen van der Heide kende een rustig verloop en het was dan ook niet verwonderlijk dat beide met remise tevreden waren.

Zonder zelf te spelen blijft Arend met zijn 11e plaats de beste C speler.