bsk2015kampioen

"de Krant", dinsdag 28 april 2015

Zaterdag 18 april deden 8 basisscholen uit de gemeente Noordenveld mee aan het schaakkampioenschap. De afgelopen maanden heeft de Schaakclub Roden op deze scholen schaaklessen gegeven om de kinderen de eerste stappen te leren op het zwart-witte schaakbord. De loop van de schaakstukken, het schaakmat zetten en de regels van het spel, alles kwam aan bod. Wethouder Alex Wekema opende het toernooi en benadrukte het belang van denksporten als schaken voor de talentontwikkeling van kinderen.

Met 15 deelnemende teams en bijna 70 kinderen was het schaaktoernooi goed bezet in Het Valkhof. In zeven ronden van 20 minuten werd de strijd met elkaar aangebonden. Het enthousiasme waarmee kinderen schaken staat garant dat binnen tien zetten het speelbord in vuur en vlam staat. Maar zo gauw de gong gaat, is het muisstil en zitten allen vol concentratie de goede zet te zoeken. En de rode koontjes aan het eind van de middag vertelden de inspanning. Twee kinderen wisten zeer knap al hun partijen te winnen. Liam Thijs (De Marke) en Mart Aukema (De Hoeksteen).

Na 6 speelronden gingen De Parel, De Eskampen/’t Spectrum en De Hoeksteen als de nrs. 1 tot en met 3 de laatste ronde in. De Parel kon alleen nog door de nr. 2 van dat moment worden ingehaald. Daarachter waren nog vele kanshebbers voor de plaatsen 2 en 3. Toen de kruitdampen van de laatste ronde waren opgetrokken, bleken alle de drie koplopers te hebben verloren. Voor De Parel maakte dat niets uit, zij bleven onbereikbaar en de hoofdprijs was voor hen. De Marke, winnaar van de editie 2014 kwam nog dicht bij het podium, maar viel net als De Hoeksteen en Het Valkhof er net naast. De verrassende ontknoping bracht De Hekakker een 2e plaats en als 3e eindigde De Poolster.

Een fotoverslag staat hier.