In juli is Robby Kevlishvili grootmeester geworden. In het Griekse Kavala behaalde hij voor de derde keer het vereiste resultaat.

Robby is zijn loopbaan begonnen bij schaakvereniging Promotie in Zoetermeer toen ik daar voorzitter was. Ik weet het nog precies. We hadden een kraampje op de hobby- en sportmarkt op het Stadhuisplein. Hij was razend enthousiast over de borden en stukken die stonden opgesteld. Prachtig vond hij ze, was niet weg te slaan. Zijn moeder vroeg of hij bij onze club kon komen, “maar”, voegde ze er bijna verontschuldigend aan toen, “hij kan nog niet lezen en schrijven”. Tsja, er was een minimum leeftijdgrens van zes jaar en die grens was er niet voor niets. Robby was nog maar vijf, maar zo enthousiast .... De jeugdleider werd erbij gehaald en die deed niet moeilijk. “Laat maar komen”.

Over talentherkenning gesproken.

Ons nieuwe jeugdlid vloog door de oefenstof heen en al gauw leerden de schaakdocenten meer van hem dan hij van hun. “Ik wilde hem wat eindspelkennis bijbrengen, maar hij paste uit zichzelf de oppositieregel toe en schoof me achter elkaar van het bord.”

In 2017 werd Robby in Assen jeugdkampioen van Nederland. Hij was toen 16 jaar. In de barrage van twee vluggertjes won hij van Lucas van Foreest. Geen wonder, want een paar jaar eerder was hij wereldkampioen snelschaken tot 14 jaar geworden. 

Een kraampje op de markt. Moeten wij ook doen.

Glimmend van genoegen liep Kees Duisterwinkel door de zaal. Hij had “met beresterk spel” gewonnen van Olaus Diebrink.
Het was nog goed te merken dat de meesten er lang uit zijn geweest. Als jonge honden vlogen de spelers elkaar in de haren. Slechts één remise op elf partijen. De nauwkeurigheid bleef hier en daar ver achter bij het enthousiasme, maar over een paar ronden zal iedereen wel weer in vorm zijn.
Met de vorm van Kees Duisterwinkel zat het wel goed, anderen waren nog zoekende. Lieuwe Boskma bereikte tegen Ward Romeijnders een zeer goede, misschien wel gewonnen stelling. Hij voelde dat er een winstvoortzetting moest zijn, maar zag het niet, maakte een fout en verloor. Ruurd Kunnen won van Jan Duisterwinkel in een partij met veel fouten die pas in het verre eindspel werd beslist. Het was toen al bijna kwart voor twaalf, veel te laat. Was het toeval of een teken aan de wand dat dit gebeurde in een partij tussen een uitgesproken voorstander en een uitgesproken tegenstander van een langere bedenktijd?
Op zoek naar hun goede vorm waren ook Arnout Wegerif en Frans van Doorn. Na over en weer de nodige blunders te hebben gemaakt verkozen zij het gerief van een drankje aan de bar boven verder onhandig geploeter achter het schaakbord. Remise dus. Beter verging het Jan Pezij met een mooie overwinning op Jeppe Teensma.
De ranglijst wordt met een kleine voorsprong aangevoerd door Henk van Bemmel. Het is vele jaren geleden dat hij dat heeft meegemaakt. Tegen Johan Zwanepol voerde Henk een mooie aanvalspartij naar winst. De rustperiode heeft hem blijkbaar goed gedaan.

Jonas Hilwerda is deze zomer de nieuwe jeugdkampioen van Nederland geworden. In oktober mag hij daarom meedoen aan het algemene NK.
Jonas, wij kennen hem wel. Hij deed mee aan ons Ot&Sien-toernooi in 2016 en werd toen tweede, maar ik had al eerder met hem kennisgemaakt. Dat was in het Atlantis Open in 2014. Jonas was toen 11 jaar en hij schopte mij genadeloos van het bord toen ik een openingsfout maakte.

Een jaar later kreeg ons eerste Staunton op bezoek. Ger moest het opnemen tegen Jonas. De jongeling schoot als een razende uit de startblokken, speelde een scherp gambiet en kreeg een levensgevaarlijke aanval. Ger zette daar een jarenlange ervaring tegenover. Toen tot remise werd besloten, stond hij misschien wel beter.

En nu Nederlands jeugdkampioen. Groningen zit goed in zijn jeugdtalenten. In de kweekvijver Foreest zwemt Machteld nog rond en Loek van der Hagen wordt ook steeds beter.
En Roden? Ergens in de gemeente Noordenveld moet een onbekend schaaktalent rondlopen, dat alleen maar ontdekt hoeft te worden om via onze club uit te botten tot een topspeler.
Zoeken!

De eerste ronde in ons jubileumseizoen voelde weer als vanouds. Een hoge opkomst, 22 van de 32 leden, gebak omdat de club 60 jaar bestaat, verrassende partijen, een gezellige nazit en dit alles volgens het corona protocol.
En over verrassende partijen gesproken.
Iedereen had kunnen weten dat Arnold Meijster de gedwongen corona pauze uitstekend had benut door naar schatting 2500 tot 3000 partijen on-line te spelen en zich meer dan ooit te verdiepen in de duistere krochten van openingsvarianten en eindspelen. Maar dat hij tegen Lieuwe Boskma remise speelde na in de opening een wat verborgen stukwinst over het hoofd te hebben gezien, daar hadden we toch niet op gerekend. Lieuwe maakte spannende momenten door, want hij had het wel gezien.
Dan was de uitslag van de partij Ruurd Kunnen tegen Jan Pezij minder verrassend al moet worden gezegd dat Ruurd al zijn positionele kwaliteiten moest aanwenden om Jan op de knieën te krijgen. Nadat Ruurd een pion wist te winnen werd de stelling van Jan onhoudbaar.
In de stiltezaal worstelde Jeppe Teensma met de witte stukken tegen een steeds sterkere zwarte positie van zijn tegenstander, Johan Zwanepol. Als laatste van de avond wist Johan zijn voordeel met een diepe zucht te verzilveren.
Henk van Bemmel leverde een knappe prestatie door met de zwarte stukken Olaus Diebrink te verslaan en Mark Hoogendijk wist een overrompelingsaanval van Jannie Russchen maar ternauwernood te overleven en ging toen zoals gebruikelijk als je het hoofd maar net boven water weet te houden, er met de winst vandoor. Beide waren zeer blij met deze op en neer golvende partij.
Het treffen tussen Frans van Doorn en Jan Duisterwinkel was een komisch foutenfestival waarbij Frans de laatste fout maakte nadat Jan tot twee keer toe een duidelijke winstvariant had gemist en zelfs totaal verloren kwam te staan.
Ook broer Kees liet van zich horen. Remise tegen Ale Bakker is voor Kees een goed resultaat.

Kortom, de sfeer zit er meteen weer in en nu maar hopen dat we het seizoen gezond kunnen afmaken.

sc roden 6 september 2021 interne competitie ronde1

Arnold Meijster heeft deze zomer zijn reputatie als online-schaker opnieuw waargemaakt. Op de website van de NOSBO staat dat hij winnaar is geworden van Vakantieschaak.

Het concept is eenvoudig. Vakantieschaak is een online-toernooi voor schakers op vakantie, dinsdagavond één ronde. Het toernooi werd gespeeld op de bekende vakantiebestemming Lichess waar het nooit regent. Er waren 43 deelnemers (die niet elke ronde mee hoefden te doen) en het tempo was 30 zetten voor de hele partij plus 20 seconden per zet.

De overwinning werd Arnold niet in de schoot geworpen. Eén partij heeft hij verloren doordat zijn iPhone in het water was gevallen. In de laatste en beslissende ronde speelde zijn tegenstander, een jeugdspeler van Staunton, vanuit een auto op de Duitse Autobahn. Dan ben je niet echt meer op vakantie. Arnold overleefde dus een gevaarlijke koningsaanval, waardoor hij eerste werd in de eindstand.

We willen niet teveel met andermans veren pronken, maar met Arnold kan onze club goed voor de dag komen.

 

Op vrijdag 23 april hebben de schaakclubs van Roden en Leek hun traditionele massakamp gespeeld. Niet zoals gebruikelijk tegenover elkaar aan het bord op één van de donkere dagen rond Kerstmis, maar op een mooie lenteavond via Lichess op internet.

Teamleiders Pieter en Arnold hadden beiden negen spelers bereid gevonden om achter hun beeldscherm plaats te nemen. Het leek in ronde 1 een eenzijdige wedstrijd te worden, want Leek won met grote cijfers: 6½-2½. In ronde 2 waren de rollen verrassenderwijs totaal omgedraaid. Roden won deze ronde met 7-2. Einduitslag derhalve 9½-8½ voor Roden. Maar het belangrijkste was dat we de wedstrijd hebben kunnen spelen. Dat smaakt naar meer.

Voor de volledigheid hier nog de detailuitslagen:

  Leek   Roden R1 R2
1. Sander Westerlaan Tom Visser  ½-½  1-0
2. Kees Praagman Lieuwe Boskma 1-0 1-0
3. Pieter Doller Olaus Diebrink 1-0 0-1
4. Issa Albadeen Theo Wolthekker 1-0 0-1
5. Gert-Jan Ris Jan van Spijker ½-½ 0-1
6. Menno Keizer Arnold Meijster 0-1 0-1
7. Frans Huisman Jan Arie Stokhorst 1-0 0-1
8. Tobias van Essen Frans van Doorn 1-0 0-1
9. Katrinus Posthumus Arend v.d. Burgh ½-½ 0-1

Afgelopen week is de eerste ronde van de lentecompetitie 2021 gespeeld. Via Lichess zijn in deze ronde vijf partijen gespeeld. Alle details zijn te vinden onder 'Interne competities'.

Net als in onze 'normale' competities is het geen probleem om een ronde niet mee te doen. Ook is het mogelijk om pas later aan de competitie deel te gaan nemen Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je aanmelden bij competitieleider Jan Duisterwinkel.

Op de eerste dag van de lente is de lentecompetitie voor seniorleden van Schaakclub Roden van start gegaan. Deelnemers krijgen een tegenstander toegewezen en dienen binnen een week een resultaat te bereiken. Met hoeveel potjes schaak en in welk speeltempo dat bereikt wordt beslissen de spelers in overleg. Het schaken zal vrijwel altijd via het internetplatform Lichess gaan maar het mag ook rond de tafel (mits dat coronaproof kan), en ook dat beslissen ze samen. Veel eigen keuzes dus!  In eerste instantie hebben zich 13 deelnemers aangemeld. De indeling en de standen zullen via deze website gepubliceerd worden (onder Interne competities).

Voor de eerste ronde is de indeling:

  1. Ward Romeijnders - Henk Hamelink     
  2. Tom Visser - Jan-Arie Stokhorst  
  3. Lieuwe Boskma - Arnold Meijster  
  4. Jan Duisterwinkel - Theo Wolthekker
  5. Dirkjan Korenhof - Jan van Spijker    
  6. Henk Kouwenberg - Frans van Doorn
  7. Arend v.d. Burgh oneven

Maandag is er gestart met de online competitie op lichess.org. Het was nog een klein groepje van vier personen, maar inmiddels zijn er al 7 leden die aangegeven hebben online te willen schaken.

Arnold Meijster speelde met wit tegen Jan Duisterwinkel. De partij begon als het Siciliaans Morra gambiet, maar door wisseling van zetten ging het verder in het Frans (Franco-Benoni). Jan kwam slecht uit deze opening en raakte al vrij snel op een flinke achterstand. Jan probeerde nog met de torens de Dame van Arnold op te jagen, maar daar wist Arnold wel raad mee en kon Jan opgeven.

Arend speelde met wit tegen Ward Romeijnders en wist de partij knap tot aan de 47e zet in evenwicht te houden met elk 4 pionnen en een zwarte loper. Op de 47e zet schoof Arend een randpion op naar een zwart veld, Ward had al zijn pionnen veilig voor Arend zijn loper op de witte velden, dit gaf Ward een beslissende voorsprong en manoeuvreerde de partij succesvol naar de overwinning.

Al met al een succesvolle avond die voor herhaling vatbaar is. Hopelijk komen er nog wat meer deelnemers bij. Wil je meedoen, stuur even een mail aan de wedstrijdleider, dan krijg je de instructies toegestuurd.