Maandag is er gestart met de online competitie op lichess.org. Het was nog een klein groepje van vier personen, maar inmiddels zijn er al 7 leden die aangegeven hebben online te willen schaken.

Arnold Meijster speelde met wit tegen Jan Duisterwinkel. De partij begon als het Siciliaans Morra gambiet, maar door wisseling van zetten ging het verder in het Frans (Franco-Benoni). Jan kwam slecht uit deze opening en raakte al vrij snel op een flinke achterstand. Jan probeerde nog met de torens de Dame van Arnold op te jagen, maar daar wist Arnold wel raad mee en kon Jan opgeven.

Arend speelde met wit tegen Ward Romeijnders en wist de partij knap tot aan de 47e zet in evenwicht te houden met elk 4 pionnen en een zwarte loper. Op de 47e zet schoof Arend een randpion op naar een zwart veld, Ward had al zijn pionnen veilig voor Arend zijn loper op de witte velden, dit gaf Ward een beslissende voorsprong en manoeuvreerde de partij succesvol naar de overwinning.

Al met al een succesvolle avond die voor herhaling vatbaar is. Hopelijk komen er nog wat meer deelnemers bij. Wil je meedoen, stuur even een mail aan de wedstrijdleider, dan krijg je de instructies toegestuurd. 

Op grond van de verdere aanscherping van het KNSB-protocol na de nieuwste Corona-maatregelen van 13 oktober jl.
(o.a. worden kuchschermen nu niet meer als alternatief gezien voor de 1,5 meter afstand) en de inperking van de openstelling van Trefpunt Scheepstra, heeft het bestuur van de Schaakclub Roden besloten om tot nader order de interne competitie vanaf maandagavond 19 oktober a.s. stil te leggen.

Zes borden waren bezet in de vijfde ronde van de interne competitie. Aarzelend druppelen de leden weer binnen. Dit keer waren het Dick Dalmolen en Jannie Russchen die hun eerste partij van dit seizoen speelden. Er heerste een schijnbare rust. Omdat iedereen zich aan de corona-regels houdt lijkt het een dooie boel, maar bij schaken bevindt de spanning zich vaak onder de oppervlakte, onzichtbaar voor leken. In werkelijkheid is er wel degelijk het een en ander gebeurd.
Het meest in het oog sprong de wisseling van de wacht aan de top van de ranglijst. De koplopers Ruurd Kunnen en Tom Visser wonnen beiden, tegen respectievelijk Johan Zwanepol en Ale Bakker. Doordat Ale hoger op de ranglijst stond dan Johan, leverde Toms overwinning hem meer punten op dan wat Ruurd verdiende met zijn winstpartij. Het verschil was net genoeg om Toms kleine achterstand te veranderen in een kleine voorsprong. De achtervolgers hebben al behoorlijke terrein verloren, zo’n 90 punten.
De meest opzienbarende partij van deze ronde was die tussen Teije Smedinga en Theo Wolthekker. Theo was als A-speler favoriet, maar hij moet dit seizoen nog op gang komen. Tegen Teije bouwde hij een veelbelovende aanvalspositie op, wat gewoonlijk een kolfje naar zijn hand is. Hij aarzelde echter in de afwerking en Teije reageerde daar uitstekend op. Hij creëerde tegenkansen die tenslotte uitmondden in een verdiende overwinning. Ook voor Andre Oldenburg was het een heugelijke avond. Tegen Jannie Russchen scoorde hij zijn eerste winstpartij bij schaakclub Roden. Dick Dalmolen had acht maanden niet geschaakt, maar was het nog niet verleerd. Henk Kouwenburg werd daar het slachtoffer van. De partij tussen Jeppe Teensma en Henk van Bemmel eindigde na langdurig touwtrekken, drukken en terugduwen in remise.

In de vierde competitieronde zag Ruurd Kunnen zijn voorsprong op zijn belagers Tom Visser en Lieuwe Boskma slinken. Tegen Ale Bakker werd het een lange partij die na een bloedstollende tijdnoodfase in remise eindigde. Waarschijnlijk had Ale mat kunnen zetten, maar dat gebeurde niet, waarna Ruurd een dame plus toren tegen twee torens voor kwam te staan. Zijn koning stond echter hulpeloos in het midden van het bord en mede daardoor boden Ales verbonden torens voldoende tegenkansen. Tom speelde tegen Jeppe Teensma die lange tijd goed tegenspel bood, maar in het laatste uur van de reguliere bedenktijd in de fout ging. De stelling ging open, Tom nam het initiatief en won in de aanval. Op een vergelijkbare manier versloeg Lieuwe Teije Smedinga. Johan Zwanepol nestelde zich op de vijfde plaats door een overwinning op Arie Jan Stokhorst. Theo Wolthekker en Henk Kouwenberg kwamen op een 50% score. Theo deed dat door van Jan Duisterwinkel te winnen. Een spannende partij, waarin de uitslag ook andersom had kunnen uitvallen. Henk toonde zich de meerdere van Jan Pezij. Zoals alle nieuwe leden moet Andre Oldenburg zijn draai nog vinden, zoals in deze ronde bleek tegen Arend van der Burgh. Hij heeft de pech dat het gemiddelde niveau iets hoger is dan in tijden zonder corona, maar zijn spel doet vermoeden dat hij zich wel verder zal verbeteren.
Aan het begin van de avond deed voorzitter Arend verslag van het coronafront. We kunnen gerust zijn. Voorlopig staan alle lichten op groen en kan het schaken doorgaan.

 

Langzaamaan komt het schaakleven in Roden weer op gang, maar iedereen vraagt zich af hoe lang dit seizoen zal worden. In de derde ronde waren zeven borden bezet en mocht er zelfs een nieuw aspirant-lid worden begroet. Met veertien spelers is de maximum groepsgrootte nog niet bereikt, de anderhalve meter wordt meestal goed in acht genomen, de spatschermen tussen de spelers werken naar behoren, er is ventilatie en geen publiek. Schaakclub Roden heeft zijn zaakjes goed geregeld en er is op dit moment voor de diverse bestuurders eigenlijk geen reden om de zaak stil te leggen.
Of het in andere plaatsen ook zo veilig schaken is, is niet zeker. De meeste spelers hebben hun twijfels en willen dit seizoen geen externe wedstrijden spelen. Het bestuur heeft daarom besloten alle teams uit de Noordelijke schaakcompetitie terug te trekken.
In de onderlinge competitie won Ale Bakker van Theo Wolthekker en rukte daardoor op naar de derde plaats. Ruurd Kunnen behield de koppositie door een remise tegen Tom Visser. Jeppe Teensma heeft zich hersteld van zijn verliespartij in de eerste ronde. Dit keer versloeg hij Jan Duisterwinkel.

 

En zo was er ondanks het COVID-19 virus deze ronde 1 deelnemer meer. Zal het verhaal van de tien kleine gekleurde medemensjes een omgekeerde uitwerking hebben voor ons? Laten we het hopen. We hebben veel moeten inleveren aan gezelligheid en spontaniteit. Een speler uit de eerste ronde liet in de tweede ronde verstek gaan. Dat kan toeval zijn en gelukkig hebben twee anderen aangesloten. Maar tien actieve schakers blijft weinig. Hoewel is afgesproken na twee of drie ronden te evalueren werden nu al mogelijkheden besproken om de opkomst te vergroten. Voorzitter en wedstrijdleider zullen onderzoeken of de aanmelding voor elke ronde flexibeler kan worden gemaakt. Als we hen niet hadden! Dankzij de niet aflatende inspanning van Arend en Jan kunnen we toch nog een avond in de week schaken en dat geeft moed en is zeer motiverend.

 Nadat wederom alle voorzorgsmaatregelen waren genomen konden net als in de eerste ronde acht schakers de strijd weer tegen elkaar aanbinden. Henk van Bemmel was oneven en had een bye. Van de vier partijen eindigde er één in remise namelijk die van Ale Bakker tegen Jan Duisterwinkel.

Ruurd Kunnen zette zijn goede start van de competitie voort door met de witte stukken Frans van Doorn te verslaan. Na een urenlang gelijk opgaande strijd wist Kunnen met goed strategisch spel beslissend voordeel te bereiken. Een mooie overwinning.

Dat het offeren van een stuk een mooie aanval maar niet altijd het gewenste resultaat oplevert, was te zien in de partij van Tom Visser tegen Lieuwe Boskma. Laatst genoemde offerde al vroeg in de partij een paard. Visser moest toen heel nauwkeurig spelen en dat is hem wel toevertrouwd. Geduldig weerlegde hij Boskma's bedoelingen en won.

Na 90 zetten moest Arend van der Burgh zijn meerdere erkennen in Jeppe Teensma die halverwege de partij beslissend voordeel bereikte maar nog zijn uiterste best moest doen dit te verzilveren.

Laten we hopen dat het tij spoedig keert en we als volledige club weer wekelijks kunnen schaken.Een achttal schakers heeft maandag een begin gemaakt met de nieuwe competitie. Het was een rustig en gezellig avondje, waarbij alle nodige veiligheidsvoorschriften in acht werden genomen.
Even had het er naar uitgezien dat, in tegenstelling tot eerdere richtlijnen, schakers tijdens hun partij 1½ meter van elkaar af moesten zitten. Dat zou een behoorlijke schaakpartij erg moeilijk hebben gemaakt. Gelukkig hadden wij in onze ledenvergadering besloten om plexiglazen anticoronaschermen (oneerbiedig ook wel “spatschermen” genoemd) tussen de spelers op te stellen en bij navraag bij de schaakbond bleek dat door deze maatregel de verplichte 1½ meter afstand was komen te vervallen. En de schermen werkten goed. Je kon het bord en je tegenstander duidelijk zien en er was voldoende ruimte om stukken te verplaatsen en te slaan.


Buiten de partijen gelden de bekende coronaregels onverkort. Deze werden goed in acht genomen, zonder dat het elk gesprek onmogelijk maakte. Alles bij elkaar is gebleken dat er op een zeer acceptabele manier geschaakt kan worden.
Alle vier partijen hebben een beslissing opgeleverd. Het meest opvallend was de winst van Frans van Doorn op Henk van Bemmel, niet zozeer vanwege de uitslag, maar doordat Henk in een gelijke stelling een paard op a8 had gezet, in welke verre uithoek het door een simpel schaakje verloren ging.

 

 

Op maandag 14 september worden in het Trefpunt de eerste zetten gedaan in de competitie 2020-2021. Het bestuur heeft na een drukke zomer van protocollen bestuderen en overleggen aan de Algemene Ledenvergadering voorstellen voor veilig schaken in corona-tijd gedaan die pasten binnen alle bestaande richtlijnen. Er is uitgebreid en met passie gediscussieerd over de voors en tegens. Er zijn bedenkingen geuit en alternatieven aangedragen. En tenslotte kwam het hoge woord eruit: we willen weer schaken, we gaan het proberen.
Schaakverenigingen mochten er bij het opstellen van hun corona-protocollen vanuit gaan dat schaken een sport was en dat de spelers daarom tijdens hun partij, net als voetballers tijdens een wedstrijd, geen 1½ meter afstand behoefden te houden. Wel moesten enkele veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen zoals voldoende ventilatie in de speelzaal, 1½ meter afstand tussen de verschillende borden, loopgangen tussen de borden van 3 meter breed, na afloop van de partij wel afstand houden, niet analyseren en geen gezelligheid aan de bar. De wedstrijdleider had uitgemeten dat we door een slimme opstelling van de tafels precies in het Trefpunt passen.
Toch zat het niet iedereen lekker dat we de 1½-meter-afstand-norm niet in acht zouden houden. Er waren ook alternatieven, zoals aan de korte kanten van de tafels gaan zitten of met twee borden spelen. Het was deze zomer allemaal uitgeprobeerd en ontoereikend dan wel ondoenlijk bevonden. De spelers aan de korte kant bogen gewoon verder voorover dan gewoonlijk en in de partij met twee borden ontstond verwarring over welke zet werd gespeeld en kwam het zelfs een keer voor dat de spelers verschillende stellingen voor zich hadden.
Om toch een oplossing te vinden, had de wedstrijdleider thuis in zijn schuurtje een anticoronascherm van plexiglas in elkaar geknutseld dat je dwars over het bord tussen de spelers in kunt neerzetten. Volgens het bestuur geeft dit apparaat voldoende bescherming op minder dan 1½ meter van een mogelijke infectiebron. Het ziet er echt mooi en betrouwbaar uit. Aan de onderkant is net voldoende ruimte om de stukken te kunnen verplaatsen. Dat kan in de tijdnoodfase hilarische toestanden opleveren als stukken en misschien de hele plexiglazen stellage door de zaal vliegen, maar als je per se wilt schaken moet je daar enig ongemak voor over hebben. De meeste aanwezigen dachten dan ook dat ze met dit scherm wel zouden gaan spelen. Maar de bezwaren waren talrijk en serieus. Want ben je toch niet in overtreding als je op minder dan 1½ meter van elkaar af zit? Een goede vraag, want stel je voor dat een boa binnenkomt en boetes gaat uitdelen. Sommige leden zijn bezig een veelbelovende maatschappelijke carrière op te bouwen en willen geen kans lopen die door een illegaal potje schaken te verknallen.
De vergadering heeft in meerderheid besloten om het te gaan proberen. Als schaken in het Trefpunt onverhoopt niet veilig en volgens de corona-regels mogelijk blijkt, wijken we tijdelijk uit naar een andere locatie.
Maar …. we leven in een tijd waarin de hardste steen plotseling vloeibaar kan worden. Twee uur voor het begin van de ledenvergadering kwam bij de secretaris het bericht binnen dat het uitgangspunt dat de 1½ meter-norm niet gold voor schakers, op losse schroeven was komen te staan. Schakers zitten tijdens een partij gemiddeld 3 tot 4 uur constant tegenover elkaar. In die tijd kunnen twee voetbalwedstrijden worden gespeeld, inclusief pauze en extra tijd. Nogal lang, heeft een adviescollege op hoog niveau gedacht met als gevolg dat ze adviseerde toch 1½ meter tussen de combattanten aan te houden. Dat was een streep door de rekening. Misschien mag je dit advies naast je neerleggen. Als de KNSB het echter overneemt, en dat schijnt het geval te zijn, dan moeten wij ons eraan houden. De paniek (en verontwaardiging) bij veel schaakverenigingen in het land is groot. Is al het voorbereidende werk van de afgelopen weken tevergeefs geweest? Moeten we weer van voren af aan beginnen? Maandag weten we meer.
We zijn in elk geval weer eens bij elkaar geweest. Het was prettig na zo’n lange tijd je schaakvrienden weer te spreken. Het was bovendien een goede vergadering, waarvan de secretaris ongetwijfeld een nauwgezet en waarheidsgetrouw verslag zal schrijven. Hier mag niet onvermeld blijven dat de contributie wordt verlaagd en dat van de contributie die vorig seizoen is betaald een tientje wordt teruggegeven. No cure no pay. Aan het eind van het seizoen zal het 60-jarige jubileum worden gevierd met een herdenkingsboek en (als het een beetje kan) een feestje. Dat alles maakt het waard ook in deze schaakluwe coronatijd lid te blijven van de club.

Het voelt inmiddels als een gemis: geen schaakavonden meer, geen verslagen. Gelukkig kreeg ik deze schaak-kruiswoordpuzzel van een kennis van mijn jonste zoon Evan, Alex Jonker. Alex houdt van schaken en van het maken van kruiswoord puzzels en heeft deze twee liefhebberijen gecombineerd in het hier onderstaande product. Ik heb er flink op moeten zwoegen om hem opgelost te krijgen. Voor het vinden van enkele antwoorden bood de site “Schaaktermen” een helpende hand. Omdat ik het een leuke kruiswoordpuzzel vind zet ik hem op onze site. In september kom ik met de oplossing van deze puzzel.

Veel plezier er mee.

puzzel

Horizontaal
4. Een schaakstuk dat ten dode is opgeschreven en beslist om zijn huid zo duur mogelijk te verkopen; 5. Twee pionnen van dezelfde kleur staan op één lijn; 6. Dit schaakstuk wordt prijsgegeven t.b.v. de koning, aangezien zij in zijn dienst staat; 8. De koning kan geen kant meer op en ligt ademloos op de grond (crypt); 9. De ontwikkeling van de loper op de lange diagonaal;
10. Een schaakstuk die aan de rand van het bord staat op de a-lijn of op de h-lijn; 12. Als gevolg van een
ingewikkeld idee van zetten een eenvoudige weerlegging over het hoofd zien; 13. Situatie waarbij alleen nog maar koningen in het spel zijn en hierdoor alleen gewonnen zou kunnen worden d.m.v. tijdsoverschrijding van een der spelers; 14. Dit bestek is een dubbele aanval met één schaakstuk (crypt); 15. Twee spelers spelen over meerdere partijen tegen elkaar; 16. De koning wordt gedwongen een slag in de rondte te maken door een aanval met twee schaakstukken (crypt);
17. Dit kleedje behoort toe aan een schapenhoeder (crypt); 20. Een voorbarige zet;
21. Een manoeuvre waarbij beide spelers pionnen verliezen; 23. Het staatshoofd neemt de benen (crypt);
24. De kortste serie openingszetten waarbij de koning mat komt te staan; 25. Er is geen sprake meer van vrije keus van zetten; 26. Is dit een feestje ter ere van een opknoping? (crypt).

 

Verticaal
1. Een strategische schaakopening waarbij een speler een schaakstuk opoffert voor een betere uitgangspositie;
2. Het zich vergissen in de volgorde van zetten; 3. Een schaakwedstrijd met een korte tijdsduur;
6. Situatie waarbij beide spelers de mogelijkheid ontbreekt om de ander mat te zetten als gevolg van onvoldoende schaakstukken; 7. Een schaakopening die niet begint met de opmars van een pion;
8. De speler heeft geen mogelijkheid meer om te winnen;
11. Een zet waarbij één schaakstuk twee vakjes horizontaal of verticaal gevolgd door één vakje loodrecht op de voorgaande richting gaat; 18. Term die aangeeft dat in een trio van zetten schaakmat behaald kan worden;
19. De wedstrijd vangt aan door deze zet; 22. Gelijkspel; 26. Schaakterm waarbij slechts één speler één beurt heeft gehad; 27. De naam van een woontoren in Groningen, maar ook de positieverwisseling tussen koning en toren in één zet.

Onthand?

Een gewoonte krijgt dikwijls zijn ware betekenis als je hem tijdelijk moet afzweren. Handenschudden dus. Het zou zomaar het coronavirus kunnen overdragen. Dus we gaven elkaar geen of met wat lichte aarzeling wel een hand voor en na de partij. De volgende dag hadden mijn medebiljarters naar Rutte's voorbeeld een veilige oplossing gevonden, ellebogen tegen elkaar. Wat steekt daar achter?

En hoe zit het nu eigenlijk wanneer ik een stuk van mijn tegenstander sla waarmee hij of zij al meerdere zetten heeft uitgevoerd. Ik moet dat dan van het bord nemen, maar is die pion niet giftig? Mmm interessante vraag. Ik besloot voor de aanvang van mijn partij eerst mijn handen te steriliseren met alcohol en vervolgens te wassen met zeep. Lag het in elk geval niet aan mij. Welk een psychische duk.

Maar goed; onze voorzitter deed voor de aanvang van de 22e ronde verslag van het advies van Rutte om geen handen meer te schudden maar vertelde er even niet bij dat Mark na het aankondigen hiervan Jaap van Dissel van het R.I.V.M. hartelijk de hand schudde. Gewoontes leer je niet zomaar af.

Opvallend was ook dat in een paar partijen alle stukken wel erg lang op het bord bleven staan. Angst?

Koplopers die remise spelen, bang om te verliezen? We kunnen er van alles bij verzinen maar laat ik me bij de feiten houden.

Tom Visser en Lieuwe Boskma speelden remise en Ruurd Kunnen won en zo is de afstand tussen nummer 3, en de twee koplopers weer wat kleiner geworden.Tegen een ontketende Theo Wolthekker die dit keer met zwart voor het Albin's tegengambiet koos, moest Lieuwe alle zeilen bijzetten om een gelijk spel af te dwingen. Koploper Tom Visser had tegen Peter Slaman waarschijnlijk een kansrijke mogelijkheid laten liggen. Niettemin een goede prestatie van Peter. Ruurd profiteerde dus optimaal. In een boeiende partij vol tactische wendingen had hij de mogelijkheden beter ingeschat dan zijn tegenstander Henk van Bemmel. Met een mooie koningsaanval haalde Ruurd het volle punt binnen.

De B poule wordt nu aangevoerd door Peter Slaman die inmiddels is gestegen naar de 8e plaats.

Omdat Jeppe Teensma van Frits Bosman won is het verschil in de C poule tussen de Frits en Jan-Arie Stokhorst geslonken. Laatst genoemde speelde niet maar het zal niemand verbazen dat hij als nieuwkomer aan het einde van het seizoen wel eens de sterkste speler van de C-poule zal zijn.

Met een prachtig matnet verraste Jannie Russchen in een spannende partij nieuwkomer Frits Koopman. Diena Wolters liet tegen Henk Hamelink de winst glippen maar haalde alsnog met sterke zetten een verdiende remise binnen.

 De langste partijen van de avond waren die tussen Johan Zwanepol tegen Jan Duisterwinkel en Arend van der Burgh tegen JanWillem van der Kouwe. Jan verweerde zich kranig en liet Johan zwoegen. Johan wist toch met een pion meer het eindspel naar zijn hand te zetten.

Dat trainen loont liet JanWillem tegen Arend zien. Consequent zette JanWillem de stelling van Arend onder druk maar handig spelend wist Arend toch nog een remise binnen te slepen. Mark Hoogendijk verkeek zich op een aanval van Cees Hageman en verbleekte toen Cees pardoes een dame kon veroveren.

Het blijft lastig om consequent te spelen, zeker als je een verkeerd plan hebt. Dit overkwam Frans van Doorn tegen Arnout Wegerif die overigens steeds beter in vorm komt. Bekwaam weerlegde hij Frans zijn veel te optimistische plannen en won na een sterk gespeeld eindspel.

 Met nog zo'n 8 ronden te gaan blijft het spannend. Het clubkampioenschap zal waarschijnlijk tussen Tom en Lieuwe worden uitgevochten met Ruurd als gevaarlijke outsider.

En… Caïssa zal Corona verslaan.