Op vrijdag 23 april hebben de schaakclubs van Roden en Leek hun traditionele massakamp gespeeld. Niet zoals gebruikelijk tegenover elkaar aan het bord op één van de donkere dagen rond Kerstmis, maar op een mooie lenteavond via Lichess op internet.

Teamleiders Pieter en Arnold hadden beiden negen spelers bereid gevonden om achter hun beeldscherm plaats te nemen. Het leek in ronde 1 een eenzijdige wedstrijd te worden, want Leek won met grote cijfers: 6½-2½. In ronde 2 waren de rollen verrassenderwijs totaal omgedraaid. Roden won deze ronde met 7-2. Einduitslag derhalve 9½-8½ voor Roden. Maar het belangrijkste was dat we de wedstrijd hebben kunnen spelen. Dat smaakt naar meer.

Voor de volledigheid hier nog de detailuitslagen:

  Leek   Roden R1 R2
1. Sander Westerlaan Tom Visser  ½-½  1-0
2. Kees Praagman Lieuwe Boskma 1-0 1-0
3. Pieter Doller Olaus Diebrink 1-0 0-1
4. Issa Albadeen Theo Wolthekker 1-0 0-1
5. Gert-Jan Ris Jan van Spijker ½-½ 0-1
6. Menno Keizer Arnold Meijster 0-1 0-1
7. Frans Huisman Jan Arie Stokhorst 1-0 0-1
8. Tobias van Essen Frans van Doorn 1-0 0-1
9. Katrinus Posthumus Arend v.d. Burgh ½-½ 0-1

Afgelopen week is de eerste ronde van de lentecompetitie 2021 gespeeld. Via Lichess zijn in deze ronde vijf partijen gespeeld. Alle details zijn te vinden onder 'Interne competities'.

Net als in onze 'normale' competities is het geen probleem om een ronde niet mee te doen. Ook is het mogelijk om pas later aan de competitie deel te gaan nemen Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je aanmelden bij competitieleider Jan Duisterwinkel.

Op de eerste dag van de lente is de lentecompetitie voor seniorleden van Schaakclub Roden van start gegaan. Deelnemers krijgen een tegenstander toegewezen en dienen binnen een week een resultaat te bereiken. Met hoeveel potjes schaak en in welk speeltempo dat bereikt wordt beslissen de spelers in overleg. Het schaken zal vrijwel altijd via het internetplatform Lichess gaan maar het mag ook rond de tafel (mits dat coronaproof kan), en ook dat beslissen ze samen. Veel eigen keuzes dus!  In eerste instantie hebben zich 13 deelnemers aangemeld. De indeling en de standen zullen via deze website gepubliceerd worden (onder Interne competities).

Voor de eerste ronde is de indeling:

  1. Ward Romeijnders - Henk Hamelink     
  2. Tom Visser - Jan-Arie Stokhorst  
  3. Lieuwe Boskma - Arnold Meijster  
  4. Jan Duisterwinkel - Theo Wolthekker
  5. Dirkjan Korenhof - Jan van Spijker    
  6. Henk Kouwenberg - Frans van Doorn
  7. Arend v.d. Burgh oneven

Maandag is er gestart met de online competitie op lichess.org. Het was nog een klein groepje van vier personen, maar inmiddels zijn er al 7 leden die aangegeven hebben online te willen schaken.

Arnold Meijster speelde met wit tegen Jan Duisterwinkel. De partij begon als het Siciliaans Morra gambiet, maar door wisseling van zetten ging het verder in het Frans (Franco-Benoni). Jan kwam slecht uit deze opening en raakte al vrij snel op een flinke achterstand. Jan probeerde nog met de torens de Dame van Arnold op te jagen, maar daar wist Arnold wel raad mee en kon Jan opgeven.

Arend speelde met wit tegen Ward Romeijnders en wist de partij knap tot aan de 47e zet in evenwicht te houden met elk 4 pionnen en een zwarte loper. Op de 47e zet schoof Arend een randpion op naar een zwart veld, Ward had al zijn pionnen veilig voor Arend zijn loper op de witte velden, dit gaf Ward een beslissende voorsprong en manoeuvreerde de partij succesvol naar de overwinning.

Al met al een succesvolle avond die voor herhaling vatbaar is. Hopelijk komen er nog wat meer deelnemers bij. Wil je meedoen, stuur even een mail aan de wedstrijdleider, dan krijg je de instructies toegestuurd. 

Op grond van de verdere aanscherping van het KNSB-protocol na de nieuwste Corona-maatregelen van 13 oktober jl.
(o.a. worden kuchschermen nu niet meer als alternatief gezien voor de 1,5 meter afstand) en de inperking van de openstelling van Trefpunt Scheepstra, heeft het bestuur van de Schaakclub Roden besloten om tot nader order de interne competitie vanaf maandagavond 19 oktober a.s. stil te leggen.

Zes borden waren bezet in de vijfde ronde van de interne competitie. Aarzelend druppelen de leden weer binnen. Dit keer waren het Dick Dalmolen en Jannie Russchen die hun eerste partij van dit seizoen speelden. Er heerste een schijnbare rust. Omdat iedereen zich aan de corona-regels houdt lijkt het een dooie boel, maar bij schaken bevindt de spanning zich vaak onder de oppervlakte, onzichtbaar voor leken. In werkelijkheid is er wel degelijk het een en ander gebeurd.
Het meest in het oog sprong de wisseling van de wacht aan de top van de ranglijst. De koplopers Ruurd Kunnen en Tom Visser wonnen beiden, tegen respectievelijk Johan Zwanepol en Ale Bakker. Doordat Ale hoger op de ranglijst stond dan Johan, leverde Toms overwinning hem meer punten op dan wat Ruurd verdiende met zijn winstpartij. Het verschil was net genoeg om Toms kleine achterstand te veranderen in een kleine voorsprong. De achtervolgers hebben al behoorlijke terrein verloren, zo’n 90 punten.
De meest opzienbarende partij van deze ronde was die tussen Teije Smedinga en Theo Wolthekker. Theo was als A-speler favoriet, maar hij moet dit seizoen nog op gang komen. Tegen Teije bouwde hij een veelbelovende aanvalspositie op, wat gewoonlijk een kolfje naar zijn hand is. Hij aarzelde echter in de afwerking en Teije reageerde daar uitstekend op. Hij creëerde tegenkansen die tenslotte uitmondden in een verdiende overwinning. Ook voor Andre Oldenburg was het een heugelijke avond. Tegen Jannie Russchen scoorde hij zijn eerste winstpartij bij schaakclub Roden. Dick Dalmolen had acht maanden niet geschaakt, maar was het nog niet verleerd. Henk Kouwenburg werd daar het slachtoffer van. De partij tussen Jeppe Teensma en Henk van Bemmel eindigde na langdurig touwtrekken, drukken en terugduwen in remise.

In de vierde competitieronde zag Ruurd Kunnen zijn voorsprong op zijn belagers Tom Visser en Lieuwe Boskma slinken. Tegen Ale Bakker werd het een lange partij die na een bloedstollende tijdnoodfase in remise eindigde. Waarschijnlijk had Ale mat kunnen zetten, maar dat gebeurde niet, waarna Ruurd een dame plus toren tegen twee torens voor kwam te staan. Zijn koning stond echter hulpeloos in het midden van het bord en mede daardoor boden Ales verbonden torens voldoende tegenkansen. Tom speelde tegen Jeppe Teensma die lange tijd goed tegenspel bood, maar in het laatste uur van de reguliere bedenktijd in de fout ging. De stelling ging open, Tom nam het initiatief en won in de aanval. Op een vergelijkbare manier versloeg Lieuwe Teije Smedinga. Johan Zwanepol nestelde zich op de vijfde plaats door een overwinning op Arie Jan Stokhorst. Theo Wolthekker en Henk Kouwenberg kwamen op een 50% score. Theo deed dat door van Jan Duisterwinkel te winnen. Een spannende partij, waarin de uitslag ook andersom had kunnen uitvallen. Henk toonde zich de meerdere van Jan Pezij. Zoals alle nieuwe leden moet Andre Oldenburg zijn draai nog vinden, zoals in deze ronde bleek tegen Arend van der Burgh. Hij heeft de pech dat het gemiddelde niveau iets hoger is dan in tijden zonder corona, maar zijn spel doet vermoeden dat hij zich wel verder zal verbeteren.
Aan het begin van de avond deed voorzitter Arend verslag van het coronafront. We kunnen gerust zijn. Voorlopig staan alle lichten op groen en kan het schaken doorgaan.

 

Langzaamaan komt het schaakleven in Roden weer op gang, maar iedereen vraagt zich af hoe lang dit seizoen zal worden. In de derde ronde waren zeven borden bezet en mocht er zelfs een nieuw aspirant-lid worden begroet. Met veertien spelers is de maximum groepsgrootte nog niet bereikt, de anderhalve meter wordt meestal goed in acht genomen, de spatschermen tussen de spelers werken naar behoren, er is ventilatie en geen publiek. Schaakclub Roden heeft zijn zaakjes goed geregeld en er is op dit moment voor de diverse bestuurders eigenlijk geen reden om de zaak stil te leggen.
Of het in andere plaatsen ook zo veilig schaken is, is niet zeker. De meeste spelers hebben hun twijfels en willen dit seizoen geen externe wedstrijden spelen. Het bestuur heeft daarom besloten alle teams uit de Noordelijke schaakcompetitie terug te trekken.
In de onderlinge competitie won Ale Bakker van Theo Wolthekker en rukte daardoor op naar de derde plaats. Ruurd Kunnen behield de koppositie door een remise tegen Tom Visser. Jeppe Teensma heeft zich hersteld van zijn verliespartij in de eerste ronde. Dit keer versloeg hij Jan Duisterwinkel.

 

En zo was er ondanks het COVID-19 virus deze ronde 1 deelnemer meer. Zal het verhaal van de tien kleine gekleurde medemensjes een omgekeerde uitwerking hebben voor ons? Laten we het hopen. We hebben veel moeten inleveren aan gezelligheid en spontaniteit. Een speler uit de eerste ronde liet in de tweede ronde verstek gaan. Dat kan toeval zijn en gelukkig hebben twee anderen aangesloten. Maar tien actieve schakers blijft weinig. Hoewel is afgesproken na twee of drie ronden te evalueren werden nu al mogelijkheden besproken om de opkomst te vergroten. Voorzitter en wedstrijdleider zullen onderzoeken of de aanmelding voor elke ronde flexibeler kan worden gemaakt. Als we hen niet hadden! Dankzij de niet aflatende inspanning van Arend en Jan kunnen we toch nog een avond in de week schaken en dat geeft moed en is zeer motiverend.

 Nadat wederom alle voorzorgsmaatregelen waren genomen konden net als in de eerste ronde acht schakers de strijd weer tegen elkaar aanbinden. Henk van Bemmel was oneven en had een bye. Van de vier partijen eindigde er één in remise namelijk die van Ale Bakker tegen Jan Duisterwinkel.

Ruurd Kunnen zette zijn goede start van de competitie voort door met de witte stukken Frans van Doorn te verslaan. Na een urenlang gelijk opgaande strijd wist Kunnen met goed strategisch spel beslissend voordeel te bereiken. Een mooie overwinning.

Dat het offeren van een stuk een mooie aanval maar niet altijd het gewenste resultaat oplevert, was te zien in de partij van Tom Visser tegen Lieuwe Boskma. Laatst genoemde offerde al vroeg in de partij een paard. Visser moest toen heel nauwkeurig spelen en dat is hem wel toevertrouwd. Geduldig weerlegde hij Boskma's bedoelingen en won.

Na 90 zetten moest Arend van der Burgh zijn meerdere erkennen in Jeppe Teensma die halverwege de partij beslissend voordeel bereikte maar nog zijn uiterste best moest doen dit te verzilveren.

Laten we hopen dat het tij spoedig keert en we als volledige club weer wekelijks kunnen schaken.Een achttal schakers heeft maandag een begin gemaakt met de nieuwe competitie. Het was een rustig en gezellig avondje, waarbij alle nodige veiligheidsvoorschriften in acht werden genomen.
Even had het er naar uitgezien dat, in tegenstelling tot eerdere richtlijnen, schakers tijdens hun partij 1½ meter van elkaar af moesten zitten. Dat zou een behoorlijke schaakpartij erg moeilijk hebben gemaakt. Gelukkig hadden wij in onze ledenvergadering besloten om plexiglazen anticoronaschermen (oneerbiedig ook wel “spatschermen” genoemd) tussen de spelers op te stellen en bij navraag bij de schaakbond bleek dat door deze maatregel de verplichte 1½ meter afstand was komen te vervallen. En de schermen werkten goed. Je kon het bord en je tegenstander duidelijk zien en er was voldoende ruimte om stukken te verplaatsen en te slaan.


Buiten de partijen gelden de bekende coronaregels onverkort. Deze werden goed in acht genomen, zonder dat het elk gesprek onmogelijk maakte. Alles bij elkaar is gebleken dat er op een zeer acceptabele manier geschaakt kan worden.
Alle vier partijen hebben een beslissing opgeleverd. Het meest opvallend was de winst van Frans van Doorn op Henk van Bemmel, niet zozeer vanwege de uitslag, maar doordat Henk in een gelijke stelling een paard op a8 had gezet, in welke verre uithoek het door een simpel schaakje verloren ging.