Maandag is er gestart met de online competitie op lichess.org. Het was nog een klein groepje van vier personen, maar inmiddels zijn er al 7 leden die aangegeven hebben online te willen schaken.

Arnold Meijster speelde met wit tegen Jan Duisterwinkel. De partij begon als het Siciliaans Morra gambiet, maar door wisseling van zetten ging het verder in het Frans (Franco-Benoni). Jan kwam slecht uit deze opening en raakte al vrij snel op een flinke achterstand. Jan probeerde nog met de torens de Dame van Arnold op te jagen, maar daar wist Arnold wel raad mee en kon Jan opgeven.

Arend speelde met wit tegen Ward Romeijnders en wist de partij knap tot aan de 47e zet in evenwicht te houden met elk 4 pionnen en een zwarte loper. Op de 47e zet schoof Arend een randpion op naar een zwart veld, Ward had al zijn pionnen veilig voor Arend zijn loper op de witte velden, dit gaf Ward een beslissende voorsprong en manoeuvreerde de partij succesvol naar de overwinning.

Al met al een succesvolle avond die voor herhaling vatbaar is. Hopelijk komen er nog wat meer deelnemers bij. Wil je meedoen, stuur even een mail aan de wedstrijdleider, dan krijg je de instructies toegestuurd. 

Op grond van de verdere aanscherping van het KNSB-protocol na de nieuwste Corona-maatregelen van 13 oktober jl.
(o.a. worden kuchschermen nu niet meer als alternatief gezien voor de 1,5 meter afstand) en de inperking van de openstelling van Trefpunt Scheepstra, heeft het bestuur van de Schaakclub Roden besloten om tot nader order de interne competitie vanaf maandagavond 19 oktober a.s. stil te leggen.

Zes borden waren bezet in de vijfde ronde van de interne competitie. Aarzelend druppelen de leden weer binnen. Dit keer waren het Dick Dalmolen en Jannie Russchen die hun eerste partij van dit seizoen speelden. Er heerste een schijnbare rust. Omdat iedereen zich aan de corona-regels houdt lijkt het een dooie boel, maar bij schaken bevindt de spanning zich vaak onder de oppervlakte, onzichtbaar voor leken. In werkelijkheid is er wel degelijk het een en ander gebeurd.
Het meest in het oog sprong de wisseling van de wacht aan de top van de ranglijst. De koplopers Ruurd Kunnen en Tom Visser wonnen beiden, tegen respectievelijk Johan Zwanepol en Ale Bakker. Doordat Ale hoger op de ranglijst stond dan Johan, leverde Toms overwinning hem meer punten op dan wat Ruurd verdiende met zijn winstpartij. Het verschil was net genoeg om Toms kleine achterstand te veranderen in een kleine voorsprong. De achtervolgers hebben al behoorlijke terrein verloren, zo’n 90 punten.
De meest opzienbarende partij van deze ronde was die tussen Teije Smedinga en Theo Wolthekker. Theo was als A-speler favoriet, maar hij moet dit seizoen nog op gang komen. Tegen Teije bouwde hij een veelbelovende aanvalspositie op, wat gewoonlijk een kolfje naar zijn hand is. Hij aarzelde echter in de afwerking en Teije reageerde daar uitstekend op. Hij creëerde tegenkansen die tenslotte uitmondden in een verdiende overwinning. Ook voor Andre Oldenburg was het een heugelijke avond. Tegen Jannie Russchen scoorde hij zijn eerste winstpartij bij schaakclub Roden. Dick Dalmolen had acht maanden niet geschaakt, maar was het nog niet verleerd. Henk Kouwenburg werd daar het slachtoffer van. De partij tussen Jeppe Teensma en Henk van Bemmel eindigde na langdurig touwtrekken, drukken en terugduwen in remise.

In de vierde competitieronde zag Ruurd Kunnen zijn voorsprong op zijn belagers Tom Visser en Lieuwe Boskma slinken. Tegen Ale Bakker werd het een lange partij die na een bloedstollende tijdnoodfase in remise eindigde. Waarschijnlijk had Ale mat kunnen zetten, maar dat gebeurde niet, waarna Ruurd een dame plus toren tegen twee torens voor kwam te staan. Zijn koning stond echter hulpeloos in het midden van het bord en mede daardoor boden Ales verbonden torens voldoende tegenkansen. Tom speelde tegen Jeppe Teensma die lange tijd goed tegenspel bood, maar in het laatste uur van de reguliere bedenktijd in de fout ging. De stelling ging open, Tom nam het initiatief en won in de aanval. Op een vergelijkbare manier versloeg Lieuwe Teije Smedinga. Johan Zwanepol nestelde zich op de vijfde plaats door een overwinning op Arie Jan Stokhorst. Theo Wolthekker en Henk Kouwenberg kwamen op een 50% score. Theo deed dat door van Jan Duisterwinkel te winnen. Een spannende partij, waarin de uitslag ook andersom had kunnen uitvallen. Henk toonde zich de meerdere van Jan Pezij. Zoals alle nieuwe leden moet Andre Oldenburg zijn draai nog vinden, zoals in deze ronde bleek tegen Arend van der Burgh. Hij heeft de pech dat het gemiddelde niveau iets hoger is dan in tijden zonder corona, maar zijn spel doet vermoeden dat hij zich wel verder zal verbeteren.
Aan het begin van de avond deed voorzitter Arend verslag van het coronafront. We kunnen gerust zijn. Voorlopig staan alle lichten op groen en kan het schaken doorgaan.

 

Langzaamaan komt het schaakleven in Roden weer op gang, maar iedereen vraagt zich af hoe lang dit seizoen zal worden. In de derde ronde waren zeven borden bezet en mocht er zelfs een nieuw aspirant-lid worden begroet. Met veertien spelers is de maximum groepsgrootte nog niet bereikt, de anderhalve meter wordt meestal goed in acht genomen, de spatschermen tussen de spelers werken naar behoren, er is ventilatie en geen publiek. Schaakclub Roden heeft zijn zaakjes goed geregeld en er is op dit moment voor de diverse bestuurders eigenlijk geen reden om de zaak stil te leggen.
Of het in andere plaatsen ook zo veilig schaken is, is niet zeker. De meeste spelers hebben hun twijfels en willen dit seizoen geen externe wedstrijden spelen. Het bestuur heeft daarom besloten alle teams uit de Noordelijke schaakcompetitie terug te trekken.
In de onderlinge competitie won Ale Bakker van Theo Wolthekker en rukte daardoor op naar de derde plaats. Ruurd Kunnen behield de koppositie door een remise tegen Tom Visser. Jeppe Teensma heeft zich hersteld van zijn verliespartij in de eerste ronde. Dit keer versloeg hij Jan Duisterwinkel.

 

En zo was er ondanks het COVID-19 virus deze ronde 1 deelnemer meer. Zal het verhaal van de tien kleine gekleurde medemensjes een omgekeerde uitwerking hebben voor ons? Laten we het hopen. We hebben veel moeten inleveren aan gezelligheid en spontaniteit. Een speler uit de eerste ronde liet in de tweede ronde verstek gaan. Dat kan toeval zijn en gelukkig hebben twee anderen aangesloten. Maar tien actieve schakers blijft weinig. Hoewel is afgesproken na twee of drie ronden te evalueren werden nu al mogelijkheden besproken om de opkomst te vergroten. Voorzitter en wedstrijdleider zullen onderzoeken of de aanmelding voor elke ronde flexibeler kan worden gemaakt. Als we hen niet hadden! Dankzij de niet aflatende inspanning van Arend en Jan kunnen we toch nog een avond in de week schaken en dat geeft moed en is zeer motiverend.

 Nadat wederom alle voorzorgsmaatregelen waren genomen konden net als in de eerste ronde acht schakers de strijd weer tegen elkaar aanbinden. Henk van Bemmel was oneven en had een bye. Van de vier partijen eindigde er één in remise namelijk die van Ale Bakker tegen Jan Duisterwinkel.

Ruurd Kunnen zette zijn goede start van de competitie voort door met de witte stukken Frans van Doorn te verslaan. Na een urenlang gelijk opgaande strijd wist Kunnen met goed strategisch spel beslissend voordeel te bereiken. Een mooie overwinning.

Dat het offeren van een stuk een mooie aanval maar niet altijd het gewenste resultaat oplevert, was te zien in de partij van Tom Visser tegen Lieuwe Boskma. Laatst genoemde offerde al vroeg in de partij een paard. Visser moest toen heel nauwkeurig spelen en dat is hem wel toevertrouwd. Geduldig weerlegde hij Boskma's bedoelingen en won.

Na 90 zetten moest Arend van der Burgh zijn meerdere erkennen in Jeppe Teensma die halverwege de partij beslissend voordeel bereikte maar nog zijn uiterste best moest doen dit te verzilveren.

Laten we hopen dat het tij spoedig keert en we als volledige club weer wekelijks kunnen schaken.