"de Krant", dinsdag 12 april 2016

Het eerste team heeft de wedstrijd tegen Assen verloren. Door dit resultaat hebben wij handhaving in de promotieklasse niet meer in eigen hand.
Roden begon goed. Henk van Bemmel zorgde voor een geweldige steun in de rug met een vlotte winstpartij. Dick Dalmolen en Ruurd Kunnen hadden toen al remise gespeeld. De stand werd gelijk door nederlagen van Johan Zwanepol en Tom Visser en winst van Ger Battjes. Johan had in de opening een pion verloren en een slechte stelling gekregen, terwijl Tom werd verrast door een super-moderne openingsvariant. Ger won van het jeugdige talent Tycho Bruggink. De prognoses waren voorzichtig optimistisch. Ward Romeijnders stond een pion achter en verdedigde zich goed. Dat zou remise kunnen worden, hoewel het verliesgevaar nog niet helemaal was geweken. Lieuwe Boskma stond beter, maar niet gewonnen.
In het voetbal gebeurt het wel eens dat de keeper een bal tussen zijn benen door laat glippen en dat de trainer achteraf de fout op het middenveld zoekt, omdat daar balverlies was geleden. Lieuwe wilde wel remise, maar moest doorspelen in het belang van het team. Toen blunderde hij een paard weg, en plotseling zat een overwinning voor Roden er niet meer in. Ward hield knap remise, zodat de eindstand 4½-3½ in het voordeel van Assen werd.
Al met al een zware tegenslag, maar nog is alle hoop niet verloren. De nummers 8 tot en met 10 degraderen. Roden moet de laatste wedstrijd tegen Van der Linde winnen. Als Veendam verliest van Assen, eindigen Roden en Veendam op de gedeelde achtste plaats. Dan geeft het aantal bordpunten de doorslag en dat is in ons voordeel. Ook Groninger Combinatie 4 kan nog ingehaald worden, maar dat team heeft aanzienlijk meer bordpunten.

De 25e ronde van de interne competitie kende geen verrassende uitslagen. Aan de top van het klassement bleef alles bij het oude. Vermeldenswaard is de overwinning van Jan Duisterwinkel op zijn broer Kees. Theo Wolthekker zag zijn aanvallende spel beloond met een fraaie overwinning op Ale Bakker en Menno Kiezer wist in het eindspel een toren van Jeppe Teensma te winnen en daarmee de partij. Frans van Doorn liep zich te pletter op een muur van zwarte pionnen die Arnold Meister na een goed gespeelde opening had neergezet en moest berusten in remise. Henk Kouwenberg won met degelijk spel van Arend van der Burgh die halverwege de partij een forse steek liet vallen.
Jannie Russchen hield lang stand tegen Cees Hageman. De met zwart spelende Hageman wist de druk op de witte stelling echter steeds verder op te voeren en won uiteindelijk verdiend. De partijen van Frits Bosman tegen Bob van Maanen en Derk Holman tegen Ab Colly werden remise.