Voor het eerst sinds vele jaren troffen de eerste teams van Roden en Leek elkaar weer in de NOSBO-competitie. Leek doet mee om de prijzen, terwijl Roden zich dit seizoen moet proberen te handhaven in de promotieklasse. De thuisclub was favoriet, maar wij waren niet bereid ons bij voorbaat over te geven.

De wedstrijd ging min of meer gelijk op. Om ongeveer elf uur, dus na drie uur spelen, leek Roden zelfs iets meer kans op de overwinning te hebben. Natuurlijk gaat een vergelijking met het voetballen mank, maar toch ... De ploeg met het meeste balbezit moet scoren om te winnen, als een doelpunt uitblijft, valt-ie vaak aan de andere kant en de thuisploeg kan in het laatste kwartier de wedstrijd volledig op z’n kop zetten. Dat was het ongeveer gevoel waarmee wij ruim na middernacht de thuisreis begonnen.

Dat Ger Battjes het aan het eerste bord moeilijk zou krijgen tegen Otto Rubingh lag in de lijn der verwachting. Het leek lange tijd redelijk te gaan en Ger creëerde een vervelende dreiging op b7. Rubingh verraste hem echter met een actieve verdediging en toen Ger zijn dreiging niet uitvoerde, luidde dat de nederlaag in. Kort tijd later vergiste invaller Theo Wolthekker zich in een veelbelovende stelling tegen Martien Veldman en stond Leek met 2-0 voor. Het werd nog veel erger. Johan Zwanepol stond helemaal niet zo slecht tegen Pieter Doller, toen hij verloor wegens tijdsoverschrijding. Ruurd Kunnen kwam zelfs een paard voor, maar bezweek in de tijdnoodfase onder de spanning en verspeelde zijn dame, het kostbaarste bezit van een schaker. Arjen Admiraal incasseerde lichtelijk onthutst het volle punt. Henk van Bemmel kwam tegen de hoop van Leek, de jeugdige Adrian Kuiper, duidelijk in het voordeel, maar ook hij slaagde er uiteindelijk niet in te winnen. Remise. Menno Keizer haalde voor Roden het enige winstpunt. Degelijk spelend was hij Frans Huisman de baas. Ondertussen had Lieuwe Boskma het onderspit moeten delven tegen Sander Westerlaan. De langste partij was die tussen Johan Scharft en Ward Romeijnders. Scharft stond objectief gezien gewonnen, maar Ward manoeuvreerde hem met twee goed samenwerkende paarden in een stelling waarin hij gedwongen was remise te aanvaarden. Een fraai slot van een bewogen avond.

De streekderby is dus geëindigd in een duidelijke en verdiende 6-2 zege voor Leek. Leek is hierdoor opgerukt naar de tweede plaats, op drie punten achterstand van de ongenaakbare koploper SISSA 3 uit Groningen. Voor ons was het resultaat enigszins teleurstellend. Weliswaar waren wij verzwakt door de afwezigheid van twee vaste krachten, maar ook bij Leek deden invallers mee. Roden bezet nu de laatste plaats. Wij moeten echter nog spelen tegen drie medegegadigden voor de twee degradatieplaatsen en we hebben  daardoor onze kansen nog in eigen hand.