(door Jan van Spijker)

We speelden in de eerste week van het nieuwe jaar onze derde ronde NOSBO tegen Sissa 6, een volledig vrouwelijk gezelschap. Aan hun verzoek om twee partijen vooruit te spelen in Roden gaven we gehoor met Theo op het 1e bord en invaller Bernard op het 2e. Vanwege de ijzelvoorspelling kwamen we overeen om het tempo, evenals dat van de clubcompetitie, op 70 minuten totaal te zetten. Dat waren er achteraf een paar minuten te weinig....Bernard speelde met zwart een gedegen verdediging tegen de net zo degelijke Annemarie Avezaat en na enige tijd en ruil van torens over de enige open lijn werd de onvermijdelijke remise getekend. Theo werd na enig optisch voordeel toch met dwingende  zetten door Sophie Welling in de verdediging gedreven, verloor de controle over het centrum en kwam zwaar onder druk. Met nog maar een paar minuten per speler liet Sophie echter wat gaten vallen in haar verdediging en, zoals te verwachten van Theo probeerde hij hiervan te profiteren. Hij nam plots met een ragfijne loperzet de vijandelijk koningsstelling in zijn vizier. Had het die maandagavond niet geijzeld, dan was het een overwinning of eeuwig schaak geworden. Door de tijd die hij ( en zij) hadden gebruikt voor de strijd om het centrum, waren er slechts luttele seconden over voor Theo's aanval en ging hij een paar zetten vóór de winst nog door de klok.

De avond van de echte wedstrijd, vrijdag uit bij Sissa in het roemruchte DenkSportCentrum Jannes van der Wal, kreeg ik tegen zeven uur telefoon dat Sissa 6 toch nog een speler miste en daarom bleef Arend achter in Roden, met alvast een gratis punt voor ons waardoor de stand 1,5-1,5 was geworden. Dat betekende dat Jeppe, Ale en ik met zijn drieën 2 punten moesten halen voor de winst.

In het DSC werden we aangenaam verrast door de aanwezigheid van Theo en ook oud-clubgenoot Rudy Frieswijk, invaller voor Lewenborg1 dat uitspeelde tegen Sissa 5 in klasse 1B. Rudy won die partij tegen Sissaan Roland Kroezen al vlot en zijn hele team won uiteindelijk met maar liefst 1-7.

Ikzelf speelde tegen Sissa6 met zwart een matige partij tegen Famke Ferwerda, kwam uiteindelijk met een pion achter in een dame-pionneneindspel dat ik echter beduidend beter wist te spelen dan ik mijn tegenstandster die zich 2 keer verrekende in de kortste weg voor de koning naar een pion en zo hadden we het eerste punt van die avond al binnen. Jeppe had een geweldig opening met wit, kwam ruim in het voordeel met twee verbonden vrijpionnen die hij echter door doortastend spel van tegenstandster Anne Lambrechts toch weer kwijtraakte. Na enige schermutselingen in een paard-toren eindspel waar bij beide pionstellingen nogal wat gaten hadden waar de paarden vrolijk doorheen dansten met vervelende schaakjes en vorkdreigingen, werd remise overeengekomen. Ale speelde met wit tegen Lydia van Altena een rustige opbouw, en toen door enige pionopstoten het dichtbevolkte centrum ontruimd moest worden, kwam zwart met een toren in de knel die verloren ging. Door zwart werd de aanval even overgenomen, met dreiging van eeuwig schaak, waardoor Ale een kwaliteit moest geven, maar ook werden dames geruild en een hele loper meer was uiteindelijk voldoende om de volle winst binnen te halen. Daarmee hadden we een eindstand van 2-4 bereikt en gaan we zowaar ongedeeld aan de leiding.

Onze volgende wedstrijd spelen we thuis op 1 Februari tegen het team van Lewenborg 2 met o.a. Rudy Frieswijk en zij hebben bijna ca 80 punten meer rating dus dat zal de eerste echte test van ons team worden.