"de Krant", dinsdag 15 december 2015

Onze club had op maandag 7 december een offday. Het eerste team manoeuvreerde zich in de degradatiezone van de promotieklasse door met 5,5 tegen 2,5 te verliezen van HSP-Veendam 2. Een sterk team, dat zeker. En wij waren ernstig verzwakt doordat twee van de sterkste spelers niet meededen. Maar overschatten sommige van onze eerste teamspelers de tegenstander niet te veel? Waren een paar spelers niet te snel blij met een remise terwijl het bord nog vol stukken stond? Het kwam er uiteindelijk op neer dat Johan Zwanepol en Henk van Bemmel de in de vooruit gespeelde partijen opgelopen achterstand van een punt moesten goedmaken. Johan vocht als een leeuw en kwam na een stukoffer met een optisch gezien sterke aanval. Zijn tegenstander pareerde deze vakkundig en na een paar mindere zetten moest Johan zijn koning omleggen. Henk stond het grootste deel van de partij zeer solide en leek zelfs winstkansen te hebben. In het laatste uur liet hij in het eindspel echter een paar steken vallen waar zijn tegenstander dankbaar gebruik van maakte.

In de viertallencompetitie kon het Roner team ook geen potten breken tegen de op papier veel sterkere tegenstander uit Haren. De broers Kees en Jan Duisterwinkel kwamen al in een vroeg stadium van de partij in een kansloze stelling terecht. Frans van Doorn wist aan bord 2 een veel belovende openingsopzet toch nog te verprutsen met enkele niet goed doordachte zetten. Cees Hageman hield het op bord 1 het langste vol. Hij verdedigde zich taai maar was toch niet opgewassen tegen het goed verzorgde positiespel van de witspeler, Kees Romijn. Uitslag 0-4 dus.

In de interne competitie was het gezelligheid troef. Ondanks zijn nederlaag tegen de met wit spelende Ale Bakker bleef Theo Wolthekker de stemming er in houden. Menno Keizer speelde remise tegen Arnold Meister na een enerverende partij. Arend van der Burgh wist na een mindere periode de weg omhoog weer te vinden. Hij versloeg met wit Ab Colly. Arnout Wegerif boekte zijn derde overwinning tegen een verrassend origineel spelende Jannie Russchen. Aan de kop van het klassement veranderde er niets maar we zien de tweede helft van de interne competitie met spanning tegemoet.