logoblauwklein

Gukesh D. is in Singapore de jongste wereldkampioen schaken ooit geworden. Hij versloeg titelhouder Ding Liren in een spannende match. Bij het begin van de laatste partij was de stand gelijk. Er stond een theoretische remisestelling op het bord, toen Ding, door zenuwen overmand, een afschuwelijke blunder maakte. Weg was de titel.
Gukesh prees hem na afloop de hemel in, zei dat Ding heel goed had gespeeld, dat hij tot de grootste schakers uit de geschiedenis hoort, enz., enz. De grootsheid van de verslagene straalt af op de overwinnaar en dan ga je natuurlijk niet zeggen dat hij een prutser is.
De dinosaurussen keken het schouwspel meewarig aan. Kasparov verkondigde dat het wereldkampioenschap niet meer bestaat sinds Carlsen niet meedoet. Carlsen zelf vond dat de partijen niet van deze tijd waren. De 12e partij had gespeeld kunnen zijn door meesters uit een grijs verleden, zoals Aljechin en Bogoljubow. Vermakelijker was het live-commentaar van de hedendaagse grootmeesters Giri en Leko. De al iets oudere Peter Leko zei over de 11e partij: “An explosion of chaos” en “Everything is out of control”, terwijl Anish opmerkte: “The bar is randomly around the middle”, waarmee hij de bewegingen van de evaluatiebalk naast het bord bedoelde. En de spelers zelf? Ding, die over zijn 4e zet 38 en over zijn 5e zet 22 minuten had nagedacht: “I did calculate some nonsense”. Gukesh (“I am super happy”) stelde zich na afloop nederig op. Hij gaat de komende jaren hard werken om het niveau van Carlsen te overtreffen. Met zijn achttien jaar heeft hij nog even de tijd om de jongste nummer 1 van de internationale rating lijst te worden. Over Ding maak ik me weinig illusies. Hij is geknakt, misschien wel voor de rest van zijn carrière.
Het WK is afgelopen. Wij maken ons op voor het Schaakfestival dat zaterdag in Groningen begint. In de Open A-groep wordt gestreden om de Zilveren Zwanepol. Er doen zeven grootmeesters mee, waarvan de Indiër Narayanan de hoogste rating heeft. Casper Schoppen is de sterkste Nederlander. De Groningse hoop is gevestigd op Sipke Ernst, maar ik ben ook benieuwd hoe Eelke de Boer het gaat doen. Kan hij een grootmeesterresultaat boeken?
Het festival heeft verschillende toernooivormen. Behalve de Open groepen die 9 ronden spelen, zijn er Vierkampen (3 ronden) en Compactgroepen (5 ronden), zodat het schaken gemakkelijk kan worden gecombineerd met familiaal samenzijn in de donkere dagen rond Kerst. Voor degenen die daar niet aan doen, zijn er allerlei side events, zoals onderwaterschaken. Dit jaar is er voor het eerst een Compactgroep voor veteranen. Tot mijn schrik zag ik dat enkele van mijn beste schaakvrienden zich voor die groep hebben ingeschreven: “Zij ook al?” Goed, ik doe het ook iets kalmer aan, maar dan wel in een Compactgroep voor iedereen.
En ondertussen in Roden …
De WK-match is hier maar bij een paar schakers doorgedrongen en er doen ook niet veel Roners mee aan het Schaakfestival. Schaakclub Roden viert triomfen in de NOSBO-competities voor zes- en viertallen en verder is de blik hoofdzakelijk naar binnen gericht. Schaken is een prachtig spel, vaak spannend en goed voor de hersenen, en het brengt mensen samen. Schaakclub Roden is een vereniging waar mensen graag komen omdat het schaken er zo gezellig is. En hoewel het vervelend kan zijn voor degenen die nog met hun partij bezig zijn, is niet zo erg als iemand luidkeels van zijn vreugde getuigt omdat hij van een sterke speler heeft gewonnen. En hoewel een commissie een half jaar bezig is geweest om de reglementen te actualiseren, worden overtredingen vaak door de vingers gezien en vrijwel nooit bestraft. Komt iemand een paar minuten te laat? Geen probleem, dan maken we gewoon een nieuwe indeling. Hoe zou Peter Leko dat hebben genoemd?
Het zij zo. In een land waar ieder moment je huis kan worden opgeblazen, waar bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet en waar we ons moeten voorbereiden op een komende oorlog, zijn verenigingen als Schaakclub Roden broodnodig.

Ik wens u prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.