Een stil begin van 2025
- Gegevens
- Geschreven door: Jan van Spijker
Op de eerste clubavond van Schaakclub Roden in 2025 stonden we met zijn allen even stil om het overlijden van erelid Derk Holman op 30 december te gedenken. Voorzitter Arend van der Burgh sprak enige memorabele woorden over de geweldige betrokkenheid bij onze club van Derk die met zijn 97 jaar nog altijd verzot was op het schaakspel.
Daarna startte de 15e ronde en bleef het stil totdat de eerste beslissingen vielen. Gijs Hager wilde een snelle aanval inzetten maar vergiste zich in het juiste moment van de rokade, verloor een dame en daarmee de wedstrijd door attent spel van Theo Wolthekker. Arnout Wegerif die de laatste tijd op dreef is legde het af tegen Jan Pezij die rustig zijn torens richting de koning wist te richten. Cees Hageman versloeg Coos Boerma door een voorsprong in stukken en pionnen om te zetten in een onweerstaanbare aanval. Harry Endema bereikte tegen Frans van Doorn een licht overwicht in pionnen maar met elk nog twee torens en twee lopers lukte het niet om door de nauwkeurige verdediging van Frans te breken. Ver na elven werd de vrede getekend, net als bij de partij van Tom Visser tegen Ruurd Kunnen. Een verrassende uitslag had de partij van Henk van Bemmel tegen Johan Zwanepol. Gedegen wist Johan eerst een toren en daarna bijna zijn dame op de koning van Henk te richten maar vergat daarbij zijn eigen verdediging. Henk joeg met dame en loper van de juiste kleur de koning op tot schaak en daarna mat.
Rouwkaart Derk
- Gegevens
- Geschreven door: Webmaster
Derk Holman overleden
- Gegevens
- Geschreven door: Arend van der Burgh
Vandaag (30 december 2024) bereikte ons het trieste bericht dat ons geliefd lid, medeoprichter en oud clubkampioen Derk Holman op 97-jarige leeftijd vanochtend rustig is overleden. Hoewel Derk fysiek achteruitging was hij tot zijn overlijden nog helder van geest. In 1996 werd hij benoemd tot lid van verdienste en tijdens de viering van het 60-jarig jubileum van de schaakclub werd Derk geëerd tot erelid.
Derk was nog steeds een fanatiek schaker. Helaas lukte het hem niet meer om ’s avonds naar de clubavonden te komen. De laatste keer dat hij onze vereniging bezocht was tijdens onze rapidcompetitie op 7 oktober jl. Mede daarom hebben Frans van Doorn, Kees en Jan Duisterwinkel het schitterende initiatief genomen om al enige tijd maandelijks bij hem thuis in een gezellige ambiance te schaken.
De rouwdienst vindt plaats op zaterdag 4 januari 2025 11.00 uur in Op de Helte. Vanaf 10.15 tot 10.45 uur is het condoleren in de kerk. Een delegatie van het bestuur zal daar bij aanwezig zijn, leden zijn hiervoor ook uitgenodigd. In samenwerking met de redactie van de Roder Loper zullen we Derk nog uitgebreid herdenken in een In Memoriam in het eerstvolgende nummer.
Vanaf deze plaats onze welgemeende deelneming aan zijn echtgenote Annie, zijn kinderen en (achter)kleinkinderen, waaronder ons eigen Annieke Holman.
Arend van der Burgh, voorzitter
Henk van Bemmel, secretaris
Gemiste kansen te over
- Gegevens
- Geschreven door: Jan van Spijker
In Groningen is eind december het Schaakfestival waar naast eeuwige roem ook om de Zilveren Zwanepol wordt gestreden, een prijs die vorig jaar in het leven is geroepen om Johan Zwanepol te eren die vele jaren dit toernooi heeft geleid. Als Schaakclub Roden zijn we trots op zo’n clublid. Dat Johan wat aan speelkracht heeft ingeboet weerhield hem er niet van om op de clubavond Jan van Spijker haarfijn te laten zien hoe diens Koningsaanval met wit in het Siciliaans tekort schoot zodat wit na penning en stukverlies moest opgeven. Regerend clubkampioen Ruurd Kunnen bleef in de laatste ronde van het jaar 2024 aan kop door een overwinning op Frans Huisman. Tweede blijft Gijs Hager die won van Menno Keijzer met de Bajonetaanval in de Caro-Kann opening. In de complexiteit van die aanval vergiste Menno zich en verloor een stuk. Arnold Meijster en Lieuwe Boskma kwamen remise overeen. Ze waren daar beiden tevreden mee maar achteraf de gaf de computeranalyse aan dat er op zeker moment groot voordeel te halen was geweest maar gewone stervelingen zien niet alles wat de computers heden ten dage weten te vinden. Misschien zien we dit moment nog terug in de nieuwe rubriek Gemiste Kans in clubblad de Roder Loper. maar gewoonlijk zijn er meer kandidaten op een clubavond die een grote kans missen. Een daarvan was Teije Smedinga die tegen Kees Duisterwinkel niet zag dat hij met een paardvork een stuk kon winnen en even later pardoes mat stond.
Wordt mijn paard ingesloten of niet - Hoe win ik dit? (3)
- Gegevens
- Geschreven door: Raoul Suurmeijer
Alleen de allerbeste gevallen maken het tot deze categorie, en er is weer eentje door de selectie gekomen. Overigens, als er een categorie 'My 60 forgettable games' (vrij naar..) zou zijn, dan zou deze daar ook zeker een plek in verdienen. Misschien wordt het ooit ook nog eens een serie, eentje die waarschijnlijk met veel leedvermaak zal worden gelezen. In elk geval heb ik er genoeg materiaal voor.
Verder met deze, deel 3. Als dit je eerste 'Hoe win ik dit?' is, begin dan eens bij deel 1, of klik de tag van deze post en je krijgt een overzicht.
Het volgende fragment komt uit een partij die ik met wit speelde tegen Theo Wolthekker op de interne competitie. We kunnen rustig stellen dat Theo een gewiekste speler is. Of het nu incorrecte gambieten zijn of krankzinnige stukoffers, hij komt er vaak heel goed mee weg en weet ook regelmatig in een verloren stelling een truc uit de mouw te schudden. Dus je moet bij elke zet eigenlijk met de gekste scenarios rekening houden, 'gewoon' brute force alles bij langs lopen.
Maar goed, eerst het fragment, daarna nog meer over de partij. Zo staat het na 20. ... f6. Wit staat er prima voor (Stockfish: +2,5). Het witte paard wordt aangevallen en moet weg, maar waarheen? De velden d3, f3 en g6 komen in aanmerking. Althans, dat dacht ik. De zet die ik speelde: 21. Pd3?? Het paard naar f3 oogde me wat verkrampt, maar eigenlijk kan ik de overweging van tijdens de partij niet meer reconstrueren. Lezersvraag: waarom is 21. Pd3 een intens slechte zet?
Ok, dat was een makkelijke, gewoon om er even gezamenlijk in te komen.
Ook keek ik naar 21. Pg6 maar dan wordt mijn paard uiteindelijk ingesloten en verlies ik materiaal. Althans, wederom, dat dacht ik... Tweede lezersvraag: kan het paard misschien toch veilig naar g6 en zoja, bedenk de variant. Als je denkt het te weten, klik dan op het diagram om te controleren of je deze gewonnen stelling verder naar winst weet te leiden. Kleine hint: pion f2.
Stelling na 20. ... f6
Kom je er niet uit, bekijk de stelling dan in analyse-mode. (even engine aanzetten, rechtsboven, schuifje naar rechts)
Tja, en toen ik eenmaal 21. Pd3?? had gespeeld was het voordeel wel weg. En zoals wel vaker, zodra je één grote fout maakt, volgen er meestal nog wel een paar. De geoefende schaker begint steeds meer de dreiging van de open h-lijn te zien, en ook het veld c4 waar zwarts loper een mooi uitzicht heeft. Ik zag het ook, maar net niet toen het er echt toe deed.
De watertandende lezer kan vast niet langer wachten om deze ondergang van begin tot eind eens volledig voorbij te zien komen, hoe een hele mooie stelling toch niet gewonnen werd en zelfs verloren. Ik doe de pc vast uit want dit kan ik niet nog een keer zien, maar klik gerust nog even op de gehele partij.
Wil je reageren of heb je suggesties? Leuk! Mail me dan op
Deze post verscheen ook op Schaakclub Haren.
Spannend gevecht in Hoogeveen
- Gegevens
- Geschreven door: Ruurd Kunnen
Roden 1 heeft de wedstrijd tegen Hoogeveen 2 in groep B van de NOSBO-zestallencompetitie met 3½-2½ gewonnen. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Het begon goed met een vlotte winstpartij van Theo Wolthekker en een remise van Jeppe Teensma. De stand werd echter weer gelijk door een nederlaag van Gijs Hager en een remise van Ward Romeijnders op het eerste bord. Ruurd Kunnen bracht Roden opnieuw op voorsprong. In een zenuwslopend tijdnoodgevecht waarin hij nu eens slecht, dan weer gelijk en een enkele keer veelbelovend stond, stelde Johan Zwanepol met een remise de winst veilig.
Door deze overwinning gaat Roden halverwege de competitie ruim aan de leiding.
Het ultieme schaak-mat.
- Gegevens
- Geschreven door: Frans van Doorn
Sneller.
Alles moet sneller ook het schaken.
Wat vroeger een vluggertje heette, heet nu officieel een snelschaakpartij.
Vijf minuten per speler of minder.
Grote populaire grootmeester toernooien worden er de laatste jaren door beslist, zoals het Tata steeltoernooi in 2021.
Enkele van de ouderen onder ons vinden een dergelijke afloop maar niets. Zelfs de kreet: “Slagroomtaarten gevecht” is hoorbaar, wanneer een van de spelers weer eens meerdere stukken tegelijk verroert en er enkele op de grond stuiteren.
Een afschrikwekkend beeld, stuitend, een grootmeester toernooi onwaardig, zo luidt hun kritiek.
Dat ze nu bij schaakclub Roden zoiets doen, zoals afgelopen maandag 2 december, is tot daar aan toe. Gun die schaakliefhebbers toch het plezier van het casino gevoel, waarin jouw dame, in het vuur van het spel, zomaar door een ander wordt geschaakt. Ze stond immers alleen zonder enige bescherming.
We weten allemaal dat met het ouder worden onze snelheid van handelen geleidelijk aan afneemt. Het is niet de tijd die sneller gaat, wij zijn het die trager worden. Dit geeft een ander perspectief dan dat ons vanuit het jeugdige elan werd toebedeeld: de 100 meter binnen 12 seconde, een bliksemsnelle forehand- of back hand return, het pijlsnel doorgronden van een ingewikkeld probleem c.q. schaakstelling. Dan is “snel” uitdagend en leuk en een partij schaak van meerdere uren soms saai en een beproeving van het geduld.
We speelden afgelopen maandagavond de helft van de snelschaakcompetitie, maar liefst tien “potjes” zoals deze vorm van schaken door bovengenoemde criticasters ook wel wordt genoemd. Het is niet verrassend dat een jong talent uit Leek, te weten Tobias van Essen, met zijn vlotte speelstijl, eerste staat met 8 punten. Twee wat oudere spelers te weten: Lieuwe Boskma en Pieter Doller bezetten de 2e respectievelijk de 3e plaats met 7,5 punten.
Los van het resultaat is het spelen van meerdere korte partijen op een avond voor mij een genoegen. Meerdere tegenstanders aan wie je een consumptie kunt aanbieden, hetgeen na 10 partijtjes voor enkele onder ons een vrolijke uitwerking heeft.
Het ultieme schaak/mat
Helaas zijn er ook enige schakers op leeftijd, die deze vorm van vermaak niet appreciëren. “Als ik op de klok let, heb ik geen tijd om na te denken en als ik nadenk ga ik door de vlag”.
Kortom, het “vluggeren” is schaakclub Roden breed geen onverdeeld genoegen, maar als jij je er eenmaal aan overgeeft soms zeer vermakelijk, zeker als je ontdekt dat jij en je tegenstander tegelijk schaak c.q. mat staan.
Roden 2 wint van Groninger Combinatie 5
- Gegevens
- Geschreven door: Ruurd Kunnen
Op de dag dat in Singapore het wereldkampioenschap schaken begon, ontving het tweede team van Schaakclub Roden het vijfde van Groninger Combinatie voor een wedstrijd in de NOSBO-viertallencompetitie. Roden behaalde een zwaarbevochten overwinning en gaat nu fier op kop. Nadat Arnold Meijster op miraculeuze wijze had gewonnen, Arend van der Burgh remise had gespeeld en Frans van Doorn het punt had moeten inleveren, zwoegde Jan van Spijker voort vanuit een schijnbaar hopeloze stelling om laat in de avond toch nog het beslissende punt binnen te halen. Feijenoordwaardig karakterspel!
De interne competitie was toe aan de elfde ronde. Het lukte koploper Ruurd Kunnen opnieuw een van zijn naaste achtervolgers te verslaan. Gijs Hager en Lieuwe Boskma staan nu weer op de tweede en derde plaats, terwijl Raoul Suurmeijer naar de vierde plaats is gezakt. Arnold Meijster heeft zich bij de kopgroep aangesloten. Gijs moest alle zeilen bijzetten tegen good old Johan Zwanepol die misschien wel een winstcombinatie over het hoofd heeft gezien, en Lieuwe stal de show met een spectaculair stukoffer en bijpassend mat tegen Harry Endema. Bij de B-spelers gaat Frans Huisman aan de leiding voor Jeppe Teensma en Jan van Spijker. Teensma won verdienstelijk van Henk van Bemmel. Arnout Wegerif hield Jan Duisterwinkel op remise en is de hoogst geplaatste C-speler, gevolgd door Hans Hetharia. Hans toonde zich de meerdere van Cees Hageman. De meest blije speler van de 11e ronde was Coos Boerma. Voor het eerst in zijn carrière had hij gewonnen van Jan Pezij en deed dat ook nog in een puike partij
Zetten verzinnen.
- Gegevens
- Geschreven door: Frans van Doorn
Ons zestal trad maandagavond 18 november aan tegen “Oostermoer 1”: Buiten was het guur, nat en donker. Binnen, in onze prachtige thuishaven, behaaglijk warm. Om half acht kwamen er geen zes maar vijf spelers van Oostermoer uit het duister de Scheepstraschool binnen gelopen. Bord 1 speler had zich op het laatste moment ziek gemeld. Een vervanger kon niet bijtijds worden ingezet. Dientengevolge hoefde Ward Romeijnders niet in actie te komen.
Harry Endema wist al na 15 zette zijn tegenstander te overmeesteren. Ruurd Kunnen bereikte met de witte stukken aan bord 2, al snel een positioneel voordeel en vergrootte dat geduldig naar een gewonnen stelling.
Gijs Hager mocht van geluk spreken, toen hij in een Wolga gambiet een verkeerde paard zet, deed die zijn tegenstander groot voordeel kon opleveren en Nico Ringenaldus dit niet zag. Gijs speelde verder een degelijke en creatieve partij en wist na 52 zetten met een aftrekschaak de partij te winnen. Tot slot kon Johan Zwanepol met een goed getimed torenoffer de dame van zijn tegenstander veroveren. Met maar liefst 5 winstpartijen werd schaakclub “Oostermoer” op een 5-1 nederlaag getrakteerd. Een knappe prestatie.
In de interne competitie won Raoul Suurmeijer van Tom Visser die wat gul een stuk aanbood. Lieuwe Boskma speelde met de zwarte stukken tegen Menno Keizer. Menno had een gevaarlijke aanval maar kon deze niet tot een goed einde brengen waarna Lieuwe het initiatief overnam. Het was de langste partij van de avond maar gelukkig was er nog tijd voor de nazit en een nadere beschouwing op het wereld gebeuren. Teije Smedinga noteerde, eveneens na een zeer lange partij, tegen Jan Willem van der Kouwe de enige remise in deze 10e ronde. Coos Boerma, niet altijd gelukkig in het spel, kon op deze maandagavond wel gelukkig zijn. Hij wist al vrij snel overtuigend te winnen van Henk Hamelink. Ergens achter in de zaal zaten Jan Pezij en Jannie Russchen lange tijd te genieten van allerlei verwikkelingen op het bord. Het personeel rond Jannie’s vorst dunde, bij het verstrijken van de tijd, steeds verder uit. Maar…Jannie blijft altijd trouw: aan haar vorst, de schoonheid van het schaakspel en de gezelligheid. Ze zal zich slechts overgeven als de bewegingsruimte van haar koning tot nul is gereduceerd en je met een glimlach de hand schudden. Winnen is leuk, genieten nog leuker. Het is zetten verzinnen om de zinnen te verzetten.
Bokjes en blundertjes
- Gegevens
- Geschreven door: Frans van Doorn
Na de overwinning van het eerste zestal in Valthermond, speelde ons tweede viertal afgelopen dinsdag avond 12 november nog wat verder weg, namelijk in Ter Apel.
Na een lange reis door de duisternis van het uitgestrekte Drentse en Groninger land, wist ons viertal (Ale Bakker, Arnold Meijster, Jan van Spijker en Teije Smedinga) met 2 overwinningen en 2 remises, een 3-1 winst binnen te slepen. Arnold speelde met verve het Benko gambiet en won na een mooie goed uitgespeelde aanval. Jan van Spijker wist ook een verdiend punt mee naar huis te nemen, Teije speelde een degelijke remise en Ale moest vechten voor een gelijk spel en slaagde daarin. Kortom een goede prestatie.
De avond er voor, op 11 november, werd 9e ronde van de interne competitie afgewerkt. Wat de spelers van de externe teams gelukkig niet deden, presteerden de spelers in de interne competitie wel, namelijk blunderen, bokken schieten, ach en wee klagen na weer eens onnodig een stuk te hebben weg gegeven. Is het ’t jaargetijde, het voorbeeld van de goedgeefse Sint Maarten, de vermoeidheid, de heimwee naar het zonlicht? Ik weet het niet, maar je hebt soms van die avonden.
Zo verloor Jannie Russchen, na een goed opgezette partij, door een blunder van Kees Duisterwinkel, gaf Lieuwe Boskma volkomen onnodig een zwarte loper weg tegen Tom Visser, miste Dick Dalmolen een geforceerde winstvariant tegen Harry Endema en deed Frans van Doorn in een toren eindspel, na een goed gespeelde partij tegen Johan Zwanepol, zomaar een toren in de aanbieding. Ook Jan Willem van der Kouwe verloor op een nog al ongelukkige manier tegen een overigens goed spelende Dirkjan Korenhof.
Een troost is dat de helft van de spelers geen bokken schoot, zoals bijvoorbeeld Ruurd Kunnen. Stoïcijns voerde hij zijn partij, tegen een ook al mistastende Gijs Hager, tot winst en staat weer nummer 1 in het klassement.
Frans Huisman is na zijn overwinning op Henk van Bemmel gestegen naar de 7e plaats en de best geklasseerde B. speler.
Ondanks zijn verlies tegen Theo Wolthekker bleef Cees Hageman, op de 18e plaats, de beste C speler met een nipte voorsprong op Arnout Wegerif die remise speelde tegen Hans Hetharia.